Trabzon SÜMELA MANASTIRI’NI ZİYARET EDEN TURİSTLERİN OTOBÜS PARKI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

SÜMELA MANASTIRI’NI ZİYARET EDEN TURİSTLERİN OTOBÜS PARKI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

30.09.2014 - 13:49 | Son Güncellenme:

.

SÜMELA MANASTIRI’NI ZİYARET EDEN TURİSTLERİN OTOBÜS PARKI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden olan Sümela Manastırı’nın bulunduğu Trabzon Altındere Vadisi Milli Parkı’na otobüs araçlarına yönelik olarak park yapıldı. Bir aydan beri hizmet veren 20 araçlık otobüs parkı Sümela Manastırı’ndaki trafik yoğunluğu sorununu da çözmesi bekleniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Altındere Milli Parkı bu yıl turistlerin akınına uğradı. Sümela Manastırı’nın bulunduğu vadiye ulaşan yerli ve yabancı turistler aşırı trafik sorunu ile karşılaşıyorlardı. Özellikle hafta sonları günde bin 500 araca yükselen giriş ve çıkışlar karmaşaya neden oluyordu. Sümela Manastırı’nın içinde bulunduğu milli parka bu yıl içerisinde bin 650 otobüs ve 52 bin küçük araç biletli giriş yaptı. Vadiye gelen araçlara park yeni gösterilemeyince otobüs araçlarından milli parka giriş 90 TL’den 60 TL’ye, küçük araçlardan ise 15 TL’den 10 TL’ye düşürülmüştü.
Milli Parklar 12 Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Trabzon Şubesi’nin girişimleri ile trafik sorununa çözüm üretildi. Vadi alanında bulunan cami yanında otobüs araçlarına yönelik park yapıldı. İlk etapta kapasitesi 20 otobüs olan parkın çevresinde şadırvan ve tuvaletler de kurularak hizmet sokuldu.
12. Bölge Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan, Sümela’da çok büyük trafik sorunu yaşandığını belirterek açılan otobüs parkı ile bir nebze olsun trafik sıkışıklığına rahatlık getirildiğini söyledi. Doğan, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü olarak otobüs parkının yanında yeni bir şadırvan ve tuvaletler yapılmıştır. Çalışması bitmiş ve hizmete sunulmuştur’’ dedi.
Altındere Milli Parkı görevli memurlardan Ertan Keskin otobüs parkında yaptığı bilgilendirmede Doğu Karadeniz’de Kurvaziyer gemi turlarının arttığını kaydederek, “ Bir kurvaziyer gemi geldiğinde aynı anda Sümela’ya 20’ye yakın otobüs geliyor. Buradaki trafiği önlemek amacıyla oluşan yoğunluğu azaltmak için bu parka büyük ihtiyacımız vardı“ şeklinde konuştu.
Doğu Karadeniz turuna çıkan yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettikleri yerlerin başında gelen Sümela Manastırını bu yıl Eylül ayı itibarıyla 359 bin 970 biletli kişi ziyaret etti. Karşılığında 3 trilyon 318 bin TL gelir elde edildi. Geçtiğimiz yılın 12 ayında manastırı toplam 401 bin 243 biletli kişi ziyaret etmiş karşılığında 2 trilyon 175 bin TL gelir elde edilmişti. Gelirdeki artışı büyük oranda ziyaretçi sayısının artması ve bilet fiyatlarının Nisan 2014 tarihinden itibaren kişi başı 8 TL’den 15 TL’ye yükseltilmesi olduğu vurgulandı.