Süper Besin: Mercimek

Kurubaklagil grubundan olan mercimek; içerdiği bitkisel protein, lif, vitamin ve mineraller ile beslenmemizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Nitekim Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü de mercimek köftemizi en iyi 7 kanser karşıtı besinlerden birisi olarak nitelendirmektedir. Sadece köftesi değil, sıcacık yemeği ile sofraların, haşlanmış haliyle salataların rengi de olmaktadır.

Bitkisel protein kaynağıdır

Bazı bireyler et tüketimini sınırlandırmakta hatta sıfırlamaktadır. Bu durumda günlük protein gereksinmesinin karşılanması için bitkisel protein kaynakları en iyi alternatiftir. Örneğin; vejetaryen, vegan beslenen, kalp-damar hastalıkları, kolesterol problemi, şeker hastalığına yatkınlığı veya hastalığı olan bireyler için mercimek ve diğer bitkisel protein kaynakları (nohut, kuru fasulye, barbunya, tam tahıllar, pirinç, yeşil yapraklı sebzeler vb) önemlidir.

Haberin Devamı

Lif içerir

Bağırsak sağlığı açısından önemli olan diyet lifi kaynaklarından birisi de mercimektir. Özellikle kabızlık ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını sık yaşayan, kolon kanserine karşı korunmak isteyen bireyler günlük lif alımına dikkat etmelidir.

İçeriğinde bitkisel demir bulunur

Demir minerali tüm yaş grubu için çok önemlidir. İyi bir bitkisel demir kaynağı olan mercimekten daha fazla faydalanmak için; yenilirken limon sıkılabilir, yanında salataya yer verilebilir veya kıyma/kuşbaşı et ile pişirilebilir.

B grubu vitaminlerinden zengindir

Enerji metabolizmasında görevli B grubu vitaminlerden mercimekte bulunmaktadır. Metabolizmanın hızlanması, kendini iyi ve enerjik hissetme bu grup vitaminler ile ilişkilidir. Mercimekte bulunan B vitaminlerinin kaybolmaması için pişirme suyu dökülmemelidir. Islatma suyunun dökülmesi ise herhangi bir kayba neden olmamaktadır.

Sağlıklı günler dilerim,

Diyetisyen Sevde Kahraman

E-Mail : http://sevde.kh@gmail.com

İnstagram : http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/

Facebook : http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/