Gündem Süper Mavi Kanlı Ay tutulması Türkiye'den nasıl izlenir? Ay tutulması nedir?

Süper Mavi Kanlı Ay tutulması Türkiye'den nasıl izlenir? Ay tutulması nedir?

31.01.2018 - 07:59 | Son Güncellenme:

Süper Mavi Kanlı Ay tutulması nedir? Dünya bugün aynı anda üç ay tutulmasına birden tanıklık edecek. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olacağı tutulma Türkiye'den nasıl izlenecek? İşte Süper Mavi Kanlı Ay tutulması ile ilgili merak edilenler...

Süper Mavi Kanlı Ay tutulması Türkiyeden nasıl izlenir Ay tutulması nedir

Bu yılın ilk önemli gökyüzü olayı, 31 Ocak'ta Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olacağı 'Süper Kanlı Mavi Ay' tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. "Mavi Süper Kanlı Ay"ın bundan sonra en erken 2037'de görüleceği belirtildi.

Haberin Devamı

SÜPER KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DE İZLENEBİLECEK Mİ?

"Süper Kanlı Mavi Ay" TSİ 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye'den bakıldığında Dünya'nın gölgesi Ay'ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek. Tutulmanın en iyi izleneceği yer ise ABD'nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri olacak.

2018 yılında gökyüzü meraklıları üç Güneş Tutulması ile iki Ay Tutulması'na şahit olacak. Bu tutulmalardan sadece 27 Temmuz'daki Tam Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek, diğer tutulmalar ise genellikle kuzey ülkelerinden izlenebilecek.

Bu yılki ilk tutulma 31 Ocak Çarşamba günü Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda ve Dolunay şeklinde görüleceği bu tutulma, 'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması' olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye saatiyle 13.51'de başlayacak ve 19.08'e kadar gözlenebilecek Süper Ay tutulması, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek. Genel zamana göre ise bu tutulma 10.49-16.10 saatleri arasında gerçekleşecek.

TUTULMAYI YOUTUBE'DAN CANLI OLARAK DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ..

SÜPER AY TUTULMASI NEDİR?

Süper ay tutulması, ayın dünyaya en yakın olduğu ve çok daha parlak göründüğü zamanda meydana geliyor. Ay tutulmasında Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması ise bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Bu tutulma sırasında Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay'ın kızıl renğe bürünmesine neden oluyor. Bu nedenle bu olay, 'Kızıl Ay tutulması' ya da 'Kanlı Ay tutulması' olarak da biliniyor.

MAVİ AY TUTULMASI NEDİR?

Mayi Ay aynı takvim ayı içerisinde iki Dolunay yaşanması durumudur. İlki 1 Ocak tarihinde yaşanan Dolunay'ın ardından Ocak ayı ikinci Dolunay'a da sahne olacak. Ocak ayında yaşanacak olan ikinci Dolunay, Süper Mavi Ay olarak adlanıdırılıyor. Mavi Ay ortalama her 2 buçuk yılda bir meydana gelir.


KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

’Kanlı Ay’ olarak adlandırılan Ay’ın kızıl renge bürünmesinin nedeninin aslında kanla bir ilgisi yok. "Ay’ın yüzeyine Güneş’in ışıkları kenarlardan vurur ve yansıyarak dünya atmosferi içinden geçer. Bu sırada Ay kırmızı, kızılımsı görünür. Buna da Kanlı Ay Tutulması denir.

Haberin Devamı

15 ŞUBAT'TA PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI

İkinci tutulma ise 15 Şubat'taki Parçalı Güneş Tutulması. Antarktika'nın büyük kısmından ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 18.55'de başlayıp 22.47'de bitecek. Türkiye'den görülemeyecek olan bu tutulmada, Ay Güneş'in yüzde 60'ını örtecek.

KUZEY ÜLKELERİ GÖREBİLECEK

Üçüncü tutulma 13 Temmuz'da Parçalı Güneş Tutulması şeklinde olacak. Antarktika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 01.48'de başlayıp 04.13'te sona erecek. Türkiye'den izlenemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 34'ünü örtecek.

AY TAMAMEN KARARACAK, TÜRKİYE'DEN DE İZLENECEK

Bu yılki tutulmalardan Türkiye'den izlenebilecek tek tutulma ise 27 Temmuz'daki Tam Ay Tutulması. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma, saat 20.13'te başlayıp saat 02.30'da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen karacak.

Haberin Devamı

GÜNEŞ'İN YÜZDE 75'İ ÖRTÜLECEK

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta Parçalı Güneş Tutulması. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 08.02-11.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 75'ini örtecek.