Dünya Süper sıtma vakaları küresel tehdide döndü

Süper sıtma vakaları küresel tehdide döndü

25.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, süper sıtma mikrobunu öldüremeyen ilaçların ardından Güneydoğu Asya’da artış gösteren vakaların küresel bir tehdide dönüştüğü uyarısında bulundu

Süper sıtma vakaları küresel tehdide döndü

Tayland, Laos, Vietnam ve Kamboçya’da görülen süper sıtma, dünyayı tehdit ediyor. Oxford Tropikal Tıbbi Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Arjen Dondorp, “Hastalık bölgede o kadar hızlı yayılıyor ki, Afrika’ya sıçramasından endişe ediyoruz” dedi. Dondorp, Vietnam’da vakaların üçte birinin tedaviye yanıt vermediğini, Kamboçya’da ise bu oranın yüzde 60’a yaklaştığını söyledi. Uzmanlar, mikrobun ilaçlara direnç göstermesinin dünya genelinde sıtma vakalarının yüzde 92’sinin görüldüğü Afrika’da felakete yol açabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

İngiltere’deki Wellcome Trust Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden Michael Chew, “Dünya genelinde, sıtma dahil ilaca dirençli hastalıklardan her yıl yaklaşık 700 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu duruma bir çözüm bulunmazsa, 2050’ye kadar bu sayı milyonlara çıkabilir” diye konuştu.

Dünyada her yıl yaklaşık 212 milyon kişi sıtmaya yakalanıyor. Sivrisineklerin taşıdığı bir parazitle bulaşan sıtma, çocuk ölümlerine neden olan başlıca hastalıklardan biri.