Gündem Şüpheli paket nasıl anlaşılır?

Şüpheli paket nasıl anlaşılır?

12.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AFAD, vatandaşlar için şüpheli paket rehberi hazırladı. 16 kriterin sıralandığı rehbere göre, üzerinde çok acele yazan, damga ve adresin uyuşmadığı ve üzeri çok fazla bantlı paketlerin yetkililere bildirilmesi istendi

Şüpheli paket nasıl anlaşılır

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), şüpheli paketlerin tespiti, alınacak önlemler ile ilgili bir rehber hazırladı. AFAD, şüpheli paketlerin tespiti için 16 kriter belirlerken, kriterler arasında, “Pul üzerindeki damganın iade adresiyle alakasız şehir içermesi”, “Paketin iade adresinin bulunmaması”, “Pakette fazla sayıda posta pulu olması”, “Unvanların hatalı yazılmış olması” gibi kriterler yer aldı.

AFAD, vatandaşları bilgilendirmek için şüpheli paketlerle ilgili rehber hazırladı. Rehberde, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de şüpheli paketlerle karşılaşılıyor.

Minimum temas

Genelde posta ya da kurye yoluyla alınan şüpheli paketler ve mektuplar, terörizm tehdidinin arttığı dönemlerde halk arasında paniğe de neden oluyor. Her ne kadar bir mektubun ya da paketin patlayıcı bir cihaz, kimyasal, biyolojik ajan ya da radyoaktif bir madde içermesi son derece nadir meydana gelen durumlar olsa da, şüpheli paketlere karşı tetikte olmak gerekiyor” denildi. Şüpheli paketler, “Patlayıcı cihaz içeren paketler” ile “Kimyasal”, “radyoaktif” ve “biyolojik” paketler olarak değerlendirildi.
Rehberde, patlayıcı içeren şüpheli paketlerle ilgili olarak, “Birçok şekilde görülebilir. Bu paketler, kabarık bir mektup, küçük veya büyük paket, bir bavul, mutfak tüpü kadar büyük veya ampul kadar küçük sıradan bir eşya olabilir. Patlayıcı cihazın infilak etmesi için hazırlanmış tetik mekanizması genelde postanın ya da mektubun açılma eylemiyle bağlantılı olduğu için bu tür paketlere temas minimuma indirilmelidir” değerlendirmesi yapıldı.

Nasıl anlaşılır?

Şüpheli paketlerin patlayıcı bir cihaz ya da kimyasal, biyolojik veya radyolojik bir tehdit içermesi halinde nasıl anlaşılacağına dair bilgileri de içeren rehberde 16 kriter sıralandı. Bu 16 kriter şöyle:
1- Beklenmeyen bir posta olması; Olağandışı veya beklenmeyen bir yerden gönderilmiş olması
2- Pul üzerindeki damganın iade adresiyle alakasız şehir içermesi
3- Paketin iade adresinin bulunmaması
4- Postanın üzerinde ‘Kişiye Özel’, ‘Gizli’, ‘Acele’, ‘Geciktirmeyin’ gibi kısıtlayıcı ifadeler bulunması;
5- Yabancı bir ülkeden gönderilmiş olması
6- Pakette fazla sayıda posta pulu olması
7- Hatalı yazılmış kelimelerin varlığı
8- Birey adına değil sadece unvan adına gönderilmiş olması
9- Zarfın sert veya kabarık olması
10- Adreslerin kötü ve hatalı yazılmış olması
11- Badem, makine yağı kokusu gibi tuhaf kokuların olması
12- Çıkıntı yapan kablo veya tellerin varlığı
13- Yağ lekeleri, solgun renkler; Paketin çıkıntılı, orantısız veya şekilsiz olması
14- Unvanların hatalı yazılmış olması
15- Paket üstünde selobant, paket lastiği gibi aşırı güvenlik önlemlerinin olması.
16- Paketten şüphelenilmesi durumunda ne yapılacağının da anlatıldığı rehberde, ellerin suyla yıkanması, 122 AFAD, 112 Acil Çağrı, 155 Polis veya 156 Jandarmanın aranması istendi.