Gündem Sur’a 4 milyar liralık dönüşüm

Sur’a 4 milyar liralık dönüşüm

04.01.2016 - 03:35 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde dönüşüm başlıyor. 9 bin binadan tarihi olanlar koruma altına alınacak. 4 milyar lira yatırımla Sur yeniden cennet olacak. Terör nedeniyle mağdur olan vatandaşlara ise ev fiyatları konusunda destek verilecek.

Sur’a 4 milyar liralık dönüşüm

Diyarbakır’ın Sur ilçesine yönelik kentsel dönüşüm projesinin detayları belli oldu. 9 bin binadan tarihi ve kültürel öneme sahip bin tanesi koruma altına alınacak. Sahabe mezarlarının da olduğu yerler tarih, din ve kültür turizmine kazandırılacak. 1 milyon 870 bin metrekare alanda dönüşüm gerçekleşecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda projenin ana unsuru ‘az konut, çok ticaret’ olarak belirlendi. Koruma amaçlı imar planının hazır olduğu projenin tüm unsurlarıyla hayata geçmesi için uzmanlar, 4 milyar Türk Lirası’na yakın bir rakama ihtiyaç olduğunu belirtirken yapılacak binaların 4 katı aşmayacağını kaydetti. Hiçbir binanın yüksekliği tarihi surların üzerine çıkamayacak. Vatandaşa evlerinin kamulaştırılması karşılığında rayiç bedel üzerinden ödeme yapılacak. Ancak belirlenecek rakam bölgede karışıklık çıkmadan yani silahlı eylemler başlamadan önceki değere göre hesaplanacak. Orada yaşayan vatandaşlar hiçbir şekilde maddi kayba uğratılmayacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarında ünlü sanat tarihçisi Albert Gabriel’in Sur içinin 1930’lu yıllara ait fotoğraflarından da yararlanılıyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Sur’un tarih ve doğal yapısı ile Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Proje tamamlandıktan sonra Sur, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri haline gelecek” dedi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenecek bölgeye ilişkin stratejik plan da hazırlandı.

Haberin Devamı

ÖNCE HASAR TESPİTİ

Terörle mücadele sırasında zarara uğrayan vatandaşların yaraları sarılırken, binalarda da hasar tespiti yapılacak. Binaların yaşanabilir durumda olup olmadığı incelenecek. Hasar tespit çalışmasından sonra özellikle tehlike arz eden hasarlı binaların yıkılması süreci başlayacak. Yıkım işi yapıldıktan sonra da orada mağdur olan vatandaşlar geçici bir yerde ikamet ettirilecek. Kentsel dönüşüm çalışmalarında evi yıkılacak ve hasar görmüş olanlar için her türlü destek sağlanacak. Silahlı eylemler öncesindeki rayiç bedelde ortaya çıkacak rakam yeni evin değerinden düşük ise vatandaş düşük faizli uzun taksitli olarak borçlanacak. Riskli binanın değeri fazla ise kendisine aradaki fark ödenecek. Kentsel dönüşüm sürecinde ayrıca kira yardımı da yapılacak. Sur içine daha fazla ticaret alanı yapılması planlanırken, sokakların hareketli olması için konutlar da bulunacak. Bu konutlardan daha önce burada yaşayanlar öncelikli olarak alabilecek.

Haberin Devamı

İşte Sur’u ihya stratejisi

- 1000 adet tarihi eser koruma altına alınacak.

- 8 bin ev tarihi dokuya uygun inşaa edilecek.

- Binalar surları gölgelemeyecek ve 4 katı aşmayacak.

- Terör saldırısı öncesi rayiç bedel esas alınacak.

- Proje için 4 milyar lira bütçe ayrıldı.

Kaynak: Star Gazetesi

Yazarlar