Dünya Suriye’de barış için ‘çifte umut’ doğdu

Suriye’de barış için ‘çifte umut’ doğdu

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye konusunda neredeyse ‘Soğuk Savaş’ dönemini hatırlatacak kadar görüş ayrılıkları yaşayan ABD ile Rusya, hafta sonunda Lozan ve Londra’da bir araya geliyor. Türkiye, özellikle Lozan’daki toplantıda hazır bulunacak...

Suriye’de barış için ‘çifte umut’ doğdu

Suriye konusunda ABD ile Rusya arasında ciddi bir sorun yaşanırken, dün, Rusya’dan beklenmedik bir hamle geldi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının toplanacağını açıkladı. ABD ise, pazar günü Londra’da ikinci toplantının yapılacağını bildirdi.

Lavrov, aslen ABD ve Rusya arasında beklenen Suriye görüşmesinin cumartesi gerçekleştirilmesi için anlaşma sağlandığını bildirdi. İsviçre’nin Lozan kentinde ki toplantıya, Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dışında Türkiye ile Suudi Arabistan temsilcileri de katılacak. Burada Katar ve İran’ın da olacağı söyleniyor.

ABD ise, Lozan’ın hemen ardından, pazar günü Londra’da uluslararası bir tohplantı daha olacağını duyurdu. Kerry’nin burada, “bölgesel ve uluslararası müttefiklerle biraraya geleceği” belirtildi.

Yine bombardıman

Bununla birlikte Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik bombardımanlar sürüyor. Son bombardımanlarda 13 kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Orduya ait savaş uçakları İdlib, Halep ve Şam’da yönetim karşıtlarının denetimindeki yerleşim alanlarını bombaladı. Dün bir pazar alanına düzenlenen saldırıda en az 15 kişi öldüğü, Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesindeki hava saldırılarında da aralarında da kadın ve çocukların olduğu 8 kişi hayatını kaybettiği bildirildi. Kuzeybatıdaki İdlib’e düzenlenen saldırıda da 5 sivil öldü.

Rus uçaklarının kullandığı “nüfuz edici” bombalar, “sığınak avcısı” diye biliniyor. Etkisi depreme benzetilen yüksek tahribatlı “sığınak avcıları”, zemine isabet etmeleri halinde 5 ila 7 metre derinliğinde çukurlar açabiliyor.

Rehabilite kampı!

Öte yandan Suriye’nin kuzeyinde, eski IŞİD miltanları ve ailelerinin alıkonulduğu bir kamp kurulduğu ortaya çıktı. BBC’nin haberine göre, IŞİD’den kaçan IŞİD savaşçılarından oluşan 300 kişinin tutulduğu kampı, “Ceyş el-Tahrir” örgütü yönetiyor.