Aile Suriye'de kamplardaki 100 bin çocuk risk altında

Suriye'de kamplardaki 100 bin çocuk risk altında

19.08.2014 - 11:28 | Son Güncellenme:

Suriye'de Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan kamplardaki Suriyeli çocuklar, yetersiz beslenme ve su sorunu nedeniyle salgın hastalık riski altında yaşıyor.

Suriyede kamplardaki 100 bin çocuk risk altında

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki olayların başladığı günden bu yana can güvenlikleri için Türkiye sınırındaki kamplara gelen ailelerin salgın hastalık nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Suriye'nin sınıra yakın kurulan 100'e yakın çadır kampta yaklaşık 300 bin Suriyelinin barındığını belirten Karacaoğlu, "Sınıra yakın Suriye kamplarında en temel eksiklik gıda, ilaç ve su sıkıntısı. Saldırılardan kaçanlar halen bölgeye gelmeye devam ediyor. Kamplardaki mevcut Suriyeli yoğunluğuna gelenlerin de eklenmesiyle yaşam mücadelesini gittikçe zorlaşıyor" diye konuştu.

Türkiye sınırına güvenli gördükleri için gelmeye devam eden Suriyelilerin sayısının artmaya devam ettiğini dile getiren Karacaoğlu, yetişkin Suriyelilere oranla 0-12 yaşlarındaki çocukların banyo, içme suyu ve beslenmenin yeterli olmaması ve sıcak hava nedeniyle hastalıklara yakalandığını ifade etti.

"Suriye'de 4. yılına giren savaşın mağdurlarına Türkiye'den yardımlar gitmeye devam ediyor" diyen Karacaoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Giden yardımlar yetersiz kalıyor. Özellikle tıbbi malzeme bulmanın da zorlaştığı kamplarda birçok sağlık sorunu baş gösteriyor. Suriye'deki savaştan kaçan 300 bine yakın kişinin sığındığı kamplarda 100 bin dolayında çocuk, ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Bölgede hastalıklar, kanalizasyon olmadığından artıyor. Kampta yeni doğan bebeklerin ise annelerinin sütü kesilmiş durumda. Anneleri, bebeklerini yeterince besleyemedikleri için ise bir kaç hafta içinde bebek ölümleriyle karşılaşılabilir."

Acil olarak kamplara daha fazla su, ilaç, gıda yardımı yapılması gerektiğini vurgulayan Karacaoğlu, "Öncelikle, bebekleriyle kampta bulunan ailelere bebek maması, süt, vitamin, ilaç ve temiz su yardımı ulaştırılmalıdır" diye konuştu.

Yazarlar