Dünya Suriye’de uçuşa yasak bölge önerileri ‘karıştı’

Suriye’de uçuşa yasak bölge önerileri ‘karıştı’

24.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 2013 yılından beri desteklediği ‘uçuşa yasak bölge’ planına onay vermeyen ABD’nin, Halep ve çevresi için ‘uçuş yasağı’ önerisi Rusya ve İran’dan karşılık görmedi. Almanya Dışişleri Bakanı ise plana destek çıktı

Suriye’de uçuşa yasak bölge önerileri ‘karıştı’

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ile Kobani kantonları arasındaki 95 km’lik alanda uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusundaki ısrarı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin muhaliflerin elindeki kritik bölgelerde uçuş yapılmaması teklifiyle yeni bir boyuta taşındı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Kerry’nin ardından Suriye’de bütün askeri uçuşların geçici ancak kapsamlı bir şekilde yasaklanmasını talep etti. Buna karşın teklif Rusya ve Esad rejiminin son iki günde Halep’te düzenlediği hava saldırılarıyla ‘cevaplandırıldı’.

ABD’nin talebi farklı

ABD’nin ‘kritik bölgede’ uçuşların durdurulması’ talebi, Türkiye’nin Afrin ile Kobani arasındaki ‘uçuşa yasak bölge’ isteğini tam olarak karşılamıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde yaptığı konuşmada, Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında güvenli alan haline getirilen bölgelerin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için uluslararası toplumu işbirliğine davet etmişti.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde soruları yanıtlayan ABD Genelkurmay Başkanı Jospeh Dundford ise ABD’nin Suriye’de hava sahasını kontrol etmeye çalışmasının Suriye ve Rusya ile savaşa neden olacağını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise uçuşların durdurulmasının IŞİD ve El Nusra’ya yarayacağını söyleyerek öneriyi reddetti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da kritik bölgelerde uçuşların durdurulmasının ‘işe yaramayacağını’ açıklamıştı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ısrarla reddettiği uçuşa yasak bölgeyi Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton ise destekliyor.

Haberin Devamı

‘Suriye toplantısı hayal kırıklığıydı’

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de ateşkesin yenilenmesine yönelik gerçekleştirilen toplantıyı ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdi.

İkinci Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) toplantısının ardından açıklama yapan de Mistura, Suriye’de ateşkesin ‘öldüğünü’ söylemenin yanlış olduğunu ifade ederken, Rusya ve ABD’nin anlaşmanın detaylarını hazırlamak konusunda ciddi olduklarına inanmak istediğini belirtti. “Uzun, sancılı, zor bir toplantıydı ve hayal kırıklığına uğrattı” diyen de Mistura, toplantıdan ateşkesin yenilenmesi konusunda somut bir karar çıkmadığını vurguladı. ABD ve Rusya’nın cuma günü Suriye konusunda görüşmek için yeniden bir araya geleceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, “Bu ayın başında Cenevre’de ortaya konan amaçların ve sürecin doğru olduğuna inanıyoruz” dedi. Kerry sözlerine “Eğer Ruslar bize yapıcı önerilerle gelirse dinleriz” diye devam etti.