Gündem Suriye savaşı Bodrum’u yaktı

Suriye savaşı Bodrum’u yaktı

08.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli turistleri hem Ramazan ayı hem de ekonomik nedenlerle kaybeden Bodrum’a, bu yıl yabancı turist de pek uğramadı. Bodrum Esnaf ve Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Özden, yabancı turistlerin iptallerinde Suriye’deki savaşın bunda etkili olduğunu söylüyor

Suriye savaşı Bodrum’u yaktı

Türkiye’nin dünyaca tanınan tatil merkezlerinden Bodrum, turizmde ciddi kan kaybı yaşıyor. Bodrum’da geçen yıllara göre yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 25 oranında bir azalma olduğu belirtilirken bunun nedeninin Türkiye’nin sınırında Suriye’de devam eden savaş ve ekonomideki kötü gidişat olarak gösteriliyor. Esnaf ise “Yabancı turist ayak çekti yerli de gelmiyor” diyor.
Bodrum’da yerli ve yabancı turist sayısındaki gözle görülür düşüş, turizm işletmecileri ve esnafın moralini hayli bozmuş durumda. Geçen yıllarda hınca hınç dolan kent merkezindeki sokaklar, şimdilerde büyük bir sessizliğe gömülmüş halde. Derin sessizlik gece hayatıyla ünlü Bodrum’un eğlence mekânlarını da yaşanıyor. Özellikle barlar sokağındaki durgunluk ilk bakışta dikkatlerden kaçmıyor.
Bodrum Çarşısı’nda dükkân önlerine sandalye atan esnaf, bir elin parmaklarını bile geçmeyen müşterilerine satış yapma telaşı içinde.
Mavi tura çıkan yok
Bodrum’da geçmiş yıllarda, turistlerin koy gezisi için hücum ettiği teknelerin birçoğu ortaya çıkan olumsuz tablodan payını almış durumda. Ege’nin mavi sularına açılan tekne sayısı da neredeyse dibe vurmuş durumda. Yerli turistin gözdesi Gümüşlük, Yalıkavak ve Türkbükü’ndeki durum da Bodrum merkezden farklı değil. Kumsallar boş, eğlence mekânları ise tenha.
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum’daki durgunluğun geçen yıl bu zamana oranla yüzde 20’nin üzerinde olduğunu dile getiriyor; “Hem Suriye meselesi hem de iç politikadan kaynaklanan ciddi bir durgunluk var. Üniversite sınavları ve Ramazan’da yerli turistin tatil planlarını etkiledi. Ramazan Bayramı ile yerli turist sayısında artış bekliyoruz. Eylül ayı sonuna kadar 77 günlük süre kalıyor. Turizm işletmecileri ve esnaf bu 77 günlük süreyi iyi geçirmezse kış aylarında büyük sıkıntı çekerler.”

‘Gezi dönemi gibi’
Sıkıntının yabancı turist sayısındaki düşüşten kaynaklandığını belirten Kocadan; “Antalya’nın Rus pazarı çökünce, buradaki turizmciler Bodrum pazarına yöneldi. Antalya’nın fiyat düşürmesi Bodrum’u sarstı. Bodrum’a gelen yabancı turistler arasında Rus oranı sadece yüzde 4 civarında. Bodrum’a gelenler İngiliz, Hollandalı, Fransız ve Belçikalı turistler. Ancak, Antalya, bu pazarı çalınca kayıp yaşamaya başladık. Suriyeli göçmen meselesi de Bodrum’a gelişleri olumsuz etkiledi. Çarşı’ya yerli turist inmez oldu. Gezi Parkı olaylarının olduğu döneme yakın bir düşüş ve kayıp söz konusu” diye konuştu.

‘Söylentisi bile yetti’
Bodrum Esnaf ve Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı İlhami Özden ise yabancı turist sayısındaki düşüşün dış politikada yaşananlardan kaynaklandığını söylüyor: “Yaz gelmeden aylar önce ‘Türkiye’de karışıklıklar olacak’ diye söylentiler çıkarıldı. Bu haberler yabancı turistin gelişini olumsuz etkiledi. Daha da önemlisi Suriye meselesi ve göçmenler konusu. Geçen yıla oranla turist sayısında yüzde 25’lik düşüş var. Bayramdan, Eylül sonuna kadar toparlanma olacağını düşünüyoruz. Ancak bu durum bile 12 aylık dönemi kurtarmaz. 2015 turizm sezonu Bodrum için iyi geçmiyor. Herkesin umudu 2 aylık sürede yerli turistin gelmesi.”