Gündem Suriye sınırında ikinci cephe açıldı! Tanklar Çobanbey'e girdi...

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı! Tanklar Çobanbey'e girdi...

03.09.2016 - 13:47 | Son Güncellenme:

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı! 24 Ağustos'ta Cerablus'a sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, Fırat Kalkanı harekâtının ikinci aşamasına geçti. TSK’ya ait tank ve zırhlı araçlar, öğle saatlerinde Kilis'in Elbeyli ilçesinden Çobanbey kasabasına girdi. Muhalifler, Türk tanklarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı. Genelkurmay ise, savaş uçaklarının Çobanbey'in güneyindeki IŞİD hedeflerini vurduğunu, İdalat, Talyah Garbiyah ile Kubba Turkuman Havaalanının ele geçirildiğini duyurdu. Genelkurmay açıklamasında, teröristlerin mevzilerini bırakarak araçlarıyla kaçtıklarına da yer verildi. İşte Suriye sınırında yaşanılan hareketliliğe ait en yeni gelişmeler...

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı Tanklar Çobanbeye girdi...

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin, bölgeyi IŞİD’den temizlenerek sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekatının 11’inci gününde, ikinci aşamaya geçildi. Tank ve zırhlı personel taşıyıcıları, öğle saatlerinde Kilis’in Elbeyli ilçesinden Suriye Çobanbey'e girdi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, bugün iki kez Fırat Kalkanı Harekâtıyla ilgili açıklama yapıldı.

Az önce yapılan açıklamada, bugün zırhlı birliklerin geçiş yaptığı El Rai-Çobanbey bölgesinin güneyindeki IŞİD’li teröristlere ait iki hedefin Türk savaş uçakları tarafından ateş altına alınarak imha edildiği belirtildi.

TSK desteğiyle ilerleyen ÖSO güçlerinin Arap İzzah, Er Fursan ve El Rai bölgesinde bazı noktaları ele geçirdiği ve harekatın sürdüğü kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"3 Eylül 2016 tarihinde, El Rai güneyinde bulunan Vukuf bölgesinde tespit edilen IŞİD mensubu teröristlere ait iki hedef 13:00-13:24 saatleri arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları ile ateş altına alınarak imha edilmiştir. Etki altına alınması uygun bulunan terörist hedefleri, hedefin imhası için gerekli ve orantılı ateş sağlayan uygun mühimmatla (akıllı/güdümlü) bir plan dahilinde ateş altına alınmakta, kesin terörist olduğu teyit edilmeyen hedefler asla ateş altına alınmamaktadır.

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı Harekatının 11’inci gününde (03 Eylül 2016) şu ana kadar Arap İzzah, El Fursan, El Rai bölgesinde İdalat, Talyah Garbiyah ile Kubba Turkuman Havaalanı Koalisyon güçleri desteğinde harekatı icra eden ÖSO birlikleri tarafından ele geçirilmiştir. Harekat devam etmektedir. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir."

Genelkurmay, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada da, IŞİD'in mevzilerini kaybettiği belirtilmiş ve "Çok sayıda IŞİD teröristinin, koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin önünden bulundukları mevzileri terk ederek araçlarıyla kaçtıkları gözlenmektedir" ifadesine yer verilmişti.

HEDEF BAB'I ELE GEÇİRMEK

Kilis'in Elbeyli İlçesi'nden Suriye'nin El Rai-Çobanbey kasabasına giren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı birlikler, doğu ve güney yönüne ilerledi. Çok sayıda tankın da katıldığı ve Fırat Kalkanı harekatının ikinci aşaması olarak değerlendirilen gelişmenin ardından Çobanbey kasabasının denetimini elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, güneydeki IŞİD'in kontrolündeki Bab'ı ele geçirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

ÖSO'nun sınırı geçen zırhlı birliklerin yanı sıra aldığı hava ve kara desteği ile Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan IŞİD'in Rakka'nın ardından ikinci merkezi konumundaki Bab bölgesini kısa süre içerisinde ele geçirmesi hedefleniyor.

20 TANK SINIRDA BEKLİYOR

Yaklaşık 20 tank ise sınır hattında hazır bekletiliyor. Sınır hattında gazeteciler yaklaştırılmazken, bölgede geniş güvenlik tedbirleri alındı.

ANADOLU AJANSI CEPHEDE

Bölgedeki Anadolu Ajansı ekibi, muhalif güçlerin Çobanbey'den doğu ve güneydeki hedeflere ilerleyişini görüntüledi.

Sabah erken saatlerden itibaren ilçeye çevre bölgelerden de çok sayıda muhalif unsur sevk edildi. Yapılan mühimmat takviyesinin de ardından ÖSO'ya bağlı gruplar doğu ve güneye doğru ilerlemeye başladı. Türkiye'nin tank ve zırhlı birliklerle desteklediği muhalif kuvvetler, bazı yerleşim yerlerinde kontrolü sağladı.

Haberin Devamı

Özellikle güneye yönelik harekat sırasında zaman zaman terör örgütü IŞİD tarafından muhalif unsurlara karşılık verildi. Teröristlerce atılan iki havan mermisi ÖSO kuvvetleri ile AA ve TRT ekibinin yakınındaki alana düştü. Havan mermileri nedeniyle bir zayiat yaşanmadı.

ÖSO'nun ilerleyişi sürüyor.

REUTERS SON DAKİKA OLARAK VERDİ

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin sınır ötesi harekâtta ikinci cepheyi açmasını, dünyaya son dakika olarak duyurdu. Ajans, Türk tanklarının sınırı geçip Çobanbey'e doğru ilerlediğini bildirdi.

Ajans ayrıca, bölgedeki kameramanlarının günün erken saatlerinde peş peşe patlama sesi duyduğunu ve gökyüzüne yükselen dumanlar gördüğünü aktarıyor.

TANK VE ZIRHLI ARAÇ TAKVİYESİ YAPILMIŞTI

Doğudaki Gaziantep Karkamış'tan Cerablus'a 11 gün önce harekat başlatan TSK, aynı zamanda uzun bir süreden beri Elbeyli çevresine tank ve zırhlı araç takviyesi yapmıştı.

Haberin Devamı

SIK SIK EL DEĞİŞTİRDİ

Halep'in kuzeydoğusunda bulunan Çobanbey ilçesi, halihazırda IŞİD'le savaşan ÖSO'nun kontrolünde. Yine muhaliflerin kontrolünde olan Azez ilçesinin komşusu olan Çobanbey, son aylarda ÖSO ve IŞİD arasındaki çatışmalarda sık sık el değiştirmişti.

ÖSO güçleri, Cerablus'un yanı sıra batıdaki Çobanbey ilçe merkezinden de ilerleyerek Türkiye sınırı boyunca bazı köylerin kontrolünü ele geçirmişti.

ÖSO'nun Çobanbey'deki hamlesi, Fırat Kalkanı Harekatı'nın yeni bir evresi olarak görülüyor. Harekatın yeni evresiyle Azez-Cerablus hattının terör unsurlarından temizlenmesi bekleniyor.

24 Ağustos'ta gece yarısı savaş uçaklarının bombardımanı ve tankların sınırı geçmesiyle başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye'nin desteklediği ÖSO güçleri önce Cerablus, ardından da çevredeki köyleri IŞİD'den aldı. Muhalifler, Fırat'ın batı yakasında yer alan Cerablus'ta, ilçenin güneyinde Sucu Çayı'na kadar olan bölgeyi terör örgütleri IŞİD ve PYD/PKK'dan arındırmıştı.

Sınırın güneyinde bir PYD oluşumuna izin vermeyeceğini ilan eden Ankara, Cerablus ve Çobanbey arasındaki hattı birleştirmek istiyor. Halihazırda iki hat arasında 25 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.