Gündem Suriye sınırından kaçak geçişler yüzde 45 azaldı

Suriye sınırından kaçak geçişler yüzde 45 azaldı

02.03.2017 - 17:44 | Son Güncellenme:

Suriye sınır hattında kaçak geçişler alınan önlemler sayesinde geçen yıl, 2015 yılına oranla yüzde 45 azaldı.Sınır hattı 27 karakol, 67 kule ve 360 derece görüş açısına sahip termal kameralarla izleniyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine yeni giren üstün teknik ve taktik özelliklere sahip “Kobra 2” adlı zırhlı araç, sınır güvenliğinde kullanılmaya başlandı.

Suriye sınırından kaçak geçişler yüzde 45 azaldı

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırındaki askeri birliklerin faaliyetlerinin yerinde görülmesi amacıyla bir basın turu düzenledi. İlk durakğı 1’inci Hudut Alay Komutanlığı oldu. Alay Komutanı Piyade Albay Alparslan Kılıç snır hattıyla ilgili bilgi verdi. Sorumluluk alanlarının Gaziantep, Kilis ve Hatay’ın Suriye sınır hattı olduğunu belirten Kılıç, sınır hattının 27 karakol, 67 kule ve 360 derece görüş açısına sahip termal kameralarla izlendiği ifade etti. Kılıç, sınır hattının 169 kilometresinin güçlendirilmiş kafes telleriyle kaplandığı, 94 kilometrelik kısmına duvar örüldüğü, 146 kilometrelik kısmında hendek bulunduğu ve 98 kilometrelik kısmının ise aydınlatılma sistemi aydınlatıldığı bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

ÖNLEMLER KAÇAKÇILIĞI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ

Gaziantep, Kilis, ve Hatay’da geçici askeri güvenlik bölgeleri ilan edildiği belirtilirken sınırda çok sayıda çift taraflı kaçak geçiş teşebbüsü yaşandığı ifade edildi. Geçmişte tarım alanlarındaki fazla suların mayın arazilerine yönlendirilmesiyle sazlık alanına dönen bölgede kaçakçılığın artmasından dolayı sazlıklar kurutularak güveli hale getirildiği belirtildi. Sınır hattında yaşanan kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesi için gerçekleştirilen faaliyetlerde alınan sonuçları paylaşan Kılıç, 2013’te 2 bin 400 kaçakçılık olayını 2014 yılında 3 bin 474, 2015 yılında ise 2 bin 44 olayın izlediğini söyledi. Sınır hattında yapılan çalışmalar ve sınırın 24 saat izlenmesiyle bu sayının 2016 yılında 77’ye düşürüldüğü bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

2016 YILINDA KAÇAK GEÇİŞLER YÜZED 45 AZALDI

Sınır hattında yaşanan kaçak geçişlerin önlenmesi için faaliyetlerin durmadan devam ettiğini anlatan Albay Kılıç, 2013 yılında 3 bin 949 kaçak geçişin yaşandığı sınır hattında 2014 yılında 6 bin 77, 2015 yılında ise bu rakamın 2 katı artarak 12 bin 183’e ulaştığını söyledi. Bu artışın Suriye’de yaşanan çatışmaların artmasından kaynaklandığını ifade eden Kılıç, kaçak geçişlerin 2016 yılında yüzde 45 azalarak 8 bin 531’e düştüğünü söyledi.

2 SINIRI DATÜRK ASKERİ KORUYOR

1'inci Hudut Alay Komutanı Albay Alparslan Kılınç, sınır birliklerinin sadece Türkiye değil aynı zamanda resmi bir devlet olmadığı için Suriye sınırının da güvenliğini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birliklerinin sağladığını ifade etti. Birliklerin iki ülke sınırını da koruyor olmasının zorluklarını anlatan Albay Kılınç, 360 derece bakışla sınırda güvenliği sağladıklarını kaydetti.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI BİTTİ

Geçmiş dönemlerde sınıra yakın noktalarda insan kaçakçılığının yapıldığı, sınırda tarlası bulunanların Suriye'den geçiş yaparak Türkiye'ye gelenleri traktör römorkları ile taşıdığı, özel güvenlik bölgesi uygulaması ile bunun engellendiği belirtildi. Suriye sınırında güvenliğin sağlanması için yapılan modüler beton duvarların yüksekliği 3 metre. Amerika- Meksika sınırında daha önce 5 ile 7 metre, yeni dönemde yapılacak olanların ise 12 metre yüksekliğinde olması öngörülürken, askeri yetkililer Türkiye sınırında 3 metre yüksekliğin yeterli olduğunu insan ile gözetleme ve nöbet takibi ile kaçakçılık ve kaçak geçişlerin mümkün olmayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

DRONE'LER KULLANILIYOR

Sınır hattında beton duvar, hendek, kafes tellerle önlem alınırken, ayrıca rokete dayalı kule ve kulübeler, termal kameralar ile aydınlatma direkleri ve sürekli devriye görevi yapan zırhlı araçlar güvenliği sağlıyor. 14 güvenlik bölgesi insansız hava araçlarıyla birlikte Türkiye-Suriye sınırının iki tarafı da gözetleniyor.

KEŞİF VE GÖZETLEME ARACI: KOBRA 2

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine yeni giren üstün teknik ve taktik özelliklere sahip “Kobra 2” adlı zırhlı araç da sınır güvenliğinde önemli rol üstleniyor. Milli imkanlarla üretilen ve yerli sistemlere sahip zırhlı araç, devriyenin yanı sıra erken uyarı görevinde de kullanılıyor. Araçta radar, hedef tespit sistemi ve termal kamera bulunuyor. Hedef tespit sistemiyle yapılan en ufak atışın kaynağı doğru şekilde belirleniyor. Ayrıca 10 kilometre menzile sahip radarın tespit ettiği hareketliliğe zırhlı araçtaki kameralar otomatik odaklanıyor. Böylece hudut hattındaki en ufak hareketliliğin gözden kaçmasına engel olunuyor. Termal kamerası 4, normal kamerası 3 kilometre menzile sahip araçta radar ve termal kamera operatörü de görev yapıyor. Üzerinde bulunan kamera sayesinde 3 metre yüksekliğinde sınır duvarının diğer tarafını da gözetleme imkanı sağlıyor. Sınır duvarının yanında yükselene kamerayla herhangi bir olumsuzluğu anında tespit eden kamera sayesinde 40 kilometrelik görüş açısı sağlanıyor.