Dünya Suriye: Türkiye'den gelen yardımları reddeceğiz

Suriye: Türkiye'den gelen yardımları reddeceğiz

13.09.2016 - 15:52 | Son Güncellenme:

Ateşkesin bir güne yaklaştığı iç savaş ülkesinde şimdilik silahlar susmuş görünüyor. BM'nin yardımları Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçip Halep'e doğru hareket etti. Şam rejimi ise, kendisinin veya BM'nin kontrolü dışında Türkiye'den gelen insani yardımların kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Suriye: Türkiyeden gelen yardımları reddeceğiz

Suriye'de Kurban Bayramı'nın birinci günü güneşin batmasıyla başlayan ateşkeste, şimdilik bir çatışma yok. Terör örgütü IŞİD ve El Kaide'den ayrılan El Nusra'yı kapsamayan ateşkeste, taraflar parmaklarını neredeyse bir gündür çekmiş durumda.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler'in (BM) insani yardımlarını taşıyan 20 TIR, öğle saatlerinde Hatay'ın doğusundaki Reyhanlı'da bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçti. Halep'e gidecek TIR'lara gün boyunca 20 aracın daha eklenmesi bekleniyor. TIR'larda BM'ye ait depolardan yüklenen gıda, insani yardım malzemeleri, çocuk kıyafetleri, oyuncak bulunuyor.

Şam rejimi ise, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'den gelecek herhangi bir insani yardımı kabul etmeyeceğini duyurdu. Resmi haber ajansı SANA'nın dünyaya geçtiği açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye'deki rejimden gelen yardımları reddedecektir" denildi.

ABD ve Rusya'nın geçen hafta Cuma akşamı ilan ettiği ateşkes, 10 gün boyunca uygulanacak ve eğer başarılı olursa bir sonraki safhaya geçilecek.

Haberin Devamı

Son açıklanan rakamlara göre, iç karışıklığın başladığı Mart 2011'den bu yana Suriye'de 301 bin insan can verdi. Milyonlarca Suriyeli, silahların yıllardır susmadığı ülkelerinden kaçarak komşu ülkelere sığındı.