Gündem Suriyeli araçlara geçici plaka geliyor

Suriyeli araçlara geçici plaka geliyor

23.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de başlayan iç savaş ve çatışmalar sonrasında Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri özel araçlarının denetimini ve kontrolünü sağlamak amacıyla harekete geçen İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde özel bir düzenleme yaptı.

Suriyeli araçlara geçici plaka geliyor

Düzenleme çerçevesinde halen yürürlükteki yönetmeliğin 51. maddesine, “Olağanüstü haller nedeniyle ülkemize giriş yapan yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi” hükmü eklendi. Yapılan düzenlemeden ilk yararlanacak olanlar ise Suriyeli sığınmacılar olacak. Yönetmelik düzenlemesinde hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ile AFAD arasında yapılacak çalışmalardan sonra belirlenecek.
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre:
- Geçici trafik belgesi ile plaka işlemleri, araç sahiplerinin veya yasal temsilcilerinin dilekçeyle başvurusu üzerine herhangi bir trafik tescil kuruluşunca yapılacak.
- Araçlardan geçerli muayenesi bulunmayanların Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine kayıtları yapılarak, muayenelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 7 güne kadar izin verilecek.
- Geçici trafik belgesi ve plaka düzenlenmeden bu araçların yurtdışına çıkışına izin verilmeyecek. Bu araçlarla yurtdışına çıkış yapılmasının gerekmesi halinde trafik belgesi ve plaka, tescili yapan trafik kuruluşuna iade edilecek. Bu süre sonunda çıkış yapmadığı tespit edilen araç, trafikten men edilecek.
- Geçici plakalı araçlar, başkasına satılamayacak, devredilemeyecek, kiralanamayacak ve ödünç verilemeyecek.
- Kaydı yapılan araçlar, geçici trafik belgesindeki adı bulunun kişi, eşi ya da belgede kayıtlı kişinin çocukları dışında hiç kimse tarafından kullanılamayacak.