Siyaset Suriyeli kadınlara TOGEM-DER desteği

Suriyeli kadınlara TOGEM-DER desteği

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TOGEM-DER’in savaştan kaçan Suriyeli kadınların hayatlarını bir nebze de olsa değiştirmeyi amaçlayan ‘Bir Umut Bir Ufuk’ projesi, Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı etkinlikle Sultanbeyli’de başladı

Suriyeli kadınlara  TOGEM-DER desteği

Çocukların eğitimine destek için yürüttüğü projelerle adından sıkça söz ettiren TOGEM-DER (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği), bu kez savaş mağduru Suriyeli kadın ve çocuklara umut olacak yeni bir projenin startını verdi.

Haberin Devamı

İlk durağı Sultanbeyli olan “Bir Umut Bir Ufuk” projesiyle, Suriyeli kadınların alacakları dil ve meslek eğitimleriyle topluma kazandırılması hedefleniyor.

Projenin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma

Suriyeli kadınlara  TOGEM-DER desteği
Betül Sayan Kaya, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören ve çok sayıda davetli katıldı.

‘Farkındalık yaratacak’

Projenin hayata geçiriliş töreninde konuşan Emine Erdoğan, Suriyeli kadınların topluma kazandırılmasının önemine değinerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin en önemli konularından biri olan mülteciler konusuyla yakından ilgileniyoruz. Ne yazık ki, 6 yıldır süren Suriye iç savaşı, ardında 1 milyona yakın ölü, yerinden edilmiş milyonlar, geleceği karartılmış çocuklar bıraktı. Türkiye olarak bizler 3 milyona yakın mülteciye kucak açtık. Soframızı, evimizi paylaştık, sokaklarımızı, evimizi paylaşıyoruz. Artık Suriyeli komşularımız, iş arkadaşlarımız var. Fakat bu süreci planlı yürütmemiz gerekiyor ki, sorunlar azalsın. Özellikle savaşın kadınların sırtına yüklediği yükü azaltmak istiyoruz. Bu projenin ilk aşamasının dil eğitimine yoğunlaşması son derece isabetlidir. Dil eğitiminin ardından Suriyeli kadınlar iş hayatına dahil edilecektir. Bu proje mülteci kardeşlerimizin Türk ekonomisine katkı sağlamasına da imkan verecektir. İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerle işbirliği, inşallah bunu en güzel şekilde sağlayacaktır. İnanıyorum ki bu proje uluslararası mecralarda da farkındalık sağlayacaktır.”

Proje 3 yıl sürecek

Suriyeli kadınlara  TOGEM-DER desteği

TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran da projeyle Suriyeli kadınların zorluklarla dolu hayatlarını bir nebze de olsa değiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Tüm dünyanın üzülerek tanıklık ettiği yakın komşumuz Suriye’de bir savaş yaşanıyor. Türkiye duyarlı bir ülke olarak pek çok savaş mağduru mülteciye sahip çıktı. Misafirlerimize mümkün olan en iyi yaşam koşullarını sunmaya çalışıyoruz. TOGEM-DER olarak bizlerin de önceliğimiz kadınlar olmuştur. İşte bu hedefle hayat buldu bu proje. Toplumumuza adapte olmakta zorlanan Suriyeli kardeşlerimizi önce sosyal hayata ardından da iş hayatına katabileceğimiz bir proje bu. İlk pilot ilçemiz ise Sultanbeyli olarak belirlendi. Aşçılık, kuaförlük, hazır giyim, hasta karşılama, bilgisayar gibi meslek programlarımıza 130 kişiyi kaydettik. Hedefimiz bin Suriyeli kadını meslek sahibi yapmak. Kurs saatlerinde eğitim gören kursiyerlerimizin çocuklarına da kreş hizmeti verilecektir. 3 yıl sürecek olan projeyle güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

Haberin Devamı

‘Nefessiz kaldık’

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de, projeyle ilçelerinde yaşayan pek çok Suriyelinin hayatlarının değişeceğini söyledi. Proje açılış etkinliğinde konuşan Suriyeli Mahjah Mahri ise, insanlık tarihi boyunca özellikle kadınların sürekli sıkıntılar çektiğini belirterek, “Suriye’de biz kadınlar nefes alamayacak kadar sıkışmıştık ki, Türkiye bize yardım elini uzattı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Amaç topluma kazandırmak

“Bir Umut Bir Ufuk” projesi 6 başlıktan oluşuyor. Eğitimi yarım kalan Suriyeli kadınların topluma kazandırılmasının da hedeflendiği proje kapsamında Suriyeli kadınlara yönelik dil ve mesleki eğitimin yanı sıra istihdam, toplumsal kurallar eğitimi, psikolojik destek ve yerli halkın kabullenmede önyargıları kırması için saha çalışması gibi başlıklar üzerinde çalışılacak. Türkiye geneline yayılması hedeflenen projenin pilot uygulaması Üsküdar, Sultanbeyli, Ümraniye ilçelerinde başlarken, ilk uygulama alanı ise Sultanbeyli olarak belirlendi.

Suriyeli kadınlara  TOGEM-DER desteği

Kursiyerlerle sohbet

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Suriyeli Kadınların Mesleki Eğitim, Psikolojik Destek, İstihdam ve Topluma Entegrasyonu projesi kapsamında “Bir Umut, Bir Ufuk” programı tanıtım ve açılışına katıldı. Emine Erdoğan, açılış sonrası sınıfları gezerek kursiyerlerle sohbet etti.