Gündem Suriyeli mültecilerin dükkânlarına saldırı

Suriyeli mültecilerin dükkânlarına saldırı

18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da sosyal medyada örgütlenen bir grup önceki gece Önder Mahallesi’ne baskın düzenledi. Suriyelilere ait iş yerlerine saldıran grup, bazı iş yerlerini ateşe verdi

Suriyeli mültecilerin dükkânlarına saldırı

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Ankara’nın Altındağ ilçesi Önder Mahallesi’nde geçtiğimiz hafta sigara isteme yüzünden çıkan kavgada mahallede yaşayan bir gencin Suriyeliler tarafından bıçaklandığı iddia edilmişti. Ardından da Suriyeli bir genç bıçaklanmıştı. Bu olay sonrası bıçaklanan gencin intikamını alacaklarını söyleyen bir grup sosyal medya üzerinden örgütlenerek Cumartesi günü saat 19.00’da mahallenin girişinde bulunan Alemdağ Parkı’nda buluşmak için sözleşti.
Cuma akşamı başlayan darbe girişiminin ardından, olağanüstü önlemler nedeniyle gerçekleşmesi beklenmeyen bu etkinlik için mahalle girişinde toplanan grup, Suriyelilerin dükkânlarının bulunduğu caddeye doğru hareket etti. Grup burada Suriyelilere ait dükkânlara taş ve sopalarla saldırdı. Bazı dükkânları da ateşe verdi. Polis, günler öncesinden tarih ve saat verilerek gerçekleştirilen eyleme müdahale etmede yetersiz kalırken birçok dükkânın yağmalandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Güvence istiyoruz’

Suriyeli mültecilerin dükkânlarına saldırı


Yaşanan olay sonrası Milliyet’e konuşan Önder Mahallesi Muhtarı Bayram Uğurlu, gerçekleşen saldırının sosyal medya üzerinden toplanan bir grup tarafından gerçekleştirildiğini, saldırganların mahallede yaşayan halkla alakasının olmadığını belirtti. Uğurlu, saldırıda Suriyelilere ait 50 dükkânın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Bir buçuk yıl önce mahalleye taşınan Suriyeli sığınmacı Asım Halil, saldırılara rağmen Suriyelilerin çok sakin kaldığını belirterek, “Ancak bizler yetkili birisinin gelip bizlere ‘Bu olayı yapanları araştıracağız, cezalandıracağız’ demesini bekliyoruz. Suriyeliler şunu merak ediyor. Bu saldırılar devam mı edecek yoksa durdurulacak mı?” diye konuştu. Şuan için Suriyeli esnafın dükkânlarını açamadığını belirten Halil, “Dükkânlarında sağlam kalan mallarını kurtarmanın derdindeler. Yeni saldırıların olacağından korkuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Polis göz yumdu’

Suriye’den gelerek 3 yıl önce Önder Mahallesi’ne yerleşen Amir Mansur ise olaya müdahale için gelen polisin saldırganlara göz yumduğunu iddia etti. Karakola gittikleri zaman kendilerine kötü davranıldığını söyleyen Mansur, “Hüseyin Gazi Polis Karakolu’nda bize kötü davranıyorlar. İfade vermek istiyoruz bize, ‘Siz Suriyeliler buraya geldiniz, burada Türkler gibi davranacağınızı zannediyorsunuz, gidin’ diyorlar. Burada kimse hakkını savunamıyor. Bizde herkes gibi yaşamak istiyoruz. Aramızda kötü olanlar elbette vardır. Beş parmağın beşi bir değil” diye konuştu.

Mahallede yan yana bulunan iki dükkândan Suriyelinin dükkânına saldırılırken Türk esnafın dükkânına dokunmadığını belirten Mansur, “Dükkânlar yağmalandı, yakıldı ve evlerin pencerelerine taşlar atıldı. ‘Bir dahaki sefere evlerinize geleceğiz’ diye tehdit ettiler. Daha önce mahalleye gelip dükkânlarınızı başınıza yıkacağız dediklerinde dediklerini yaptılar. Bir daha gelmeyeceklerinin garantisi yok” dedi.