Gündem Suriyeli mülteciye tercüman sürprizi

Suriyeli mülteciye tercüman sürprizi

10.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir mülteci için tercümanlık yapmaya polis merkezine çağırılan Suriyeli adam karşısında 4 yıldır görmediği kız kardeşini buldu. Uzun süre birbirlerine sarılan kardeşler herkesi duygulandırdı

Suriyeli mülteciye tercüman sürprizi

Almanya’nın Dresden kentinde, Suriyeli N. Amairi isimli adam bir mülteci için tercümanlık yapması talebiyle polis merkezine çağırıldığında, tercümanlık yapması gereken mültecinin 4 yıldır görüşmediği kız kardeşi olduğunu gördü. Uzun süreden sonra birbirlerine sarılan kardeşlerin görüntüsü polisleri de duygulandırdı. 27 yaşındaki Suriyeli kadının iltica etmek için Suriye’nin başkenti Şam’dan yola çıkarak Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden Avusturya’ya geldiği ve daha sonra ağabeyi ile arasındaki iletişimin koptuğu belirtildi. Kız kardeşinin Avusturya’ya gelmesinin ardından ona ulaşmaya çalışan ağabeyinin çabaları sonuçsuz kaldı. 46 yaşındaki N. Amari’nin Almanya’da bilgisayar mühendisi olarak çalıştığı ve zaman zaman mültecilere tercümanlık yapma konusunda polise yardımcı olduğu belirtildi. N. Amairi’nin yıllar önce kız kardeşi ya da annesini Almanya’ya aldırmak üzere bir seçim yapmak zorunda kaldığı ve bu seçimin sonunda ‘hasta’ annesinin yanına aldırdığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı


Her yolu denemiş

Almanya’ya gelen kız kardeşinin, eylül ayının sonunda, Dresden Merkez Tren Garı’nda “Help me” (Yardım edin) diyerek polislerden yardım istemesi üzerine Alman polisi iltica işlemlerini başlatmak için kadını polis merkezine götürdü. Polis merkezine bir tercümanın davet edilmesiyle, iki kardeş yıllar sonra birbirlerine kavuştu.

İki hafta önce yaşanan bu olayı Dresden polisi bir basın açıklamasıyla duyurdu. İltica işlemleri biten Suriyeli kadın şimdi ağabeyinin yanında yaşıyor. Kardeşlerin buluşma anına tanıklık eden bir polis memuru, bu anı ‘oldukça duygulandırıcı bir sahne’ olarak tarif etti. N. Amairi ise, kız kardeşine ulaşmak için her yolu denediğini ve uzun bir süre onun hayatından endişe ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yerleştirme başladı

Mülteci krizinin devam ettiği Avrupa’da İtalya, Macaristan ve Yunanistan’da biriken ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yeniden dağıtılması planlanan ilk mülteci grubu İtalya’dan İsveç’e gitti. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, “Bugün AB için önemli bir gün, Avrupa’ya inanan insanlar için, insan hayatını kurtarmayı amaçlayan insanlar için..” dedi. Avrupa’da İtalya’nın da dahil olduğu üç ülkede biriken yüz binlerce mülteci ‘kota’ sistemi ile diğer Avrupa ülkelerine dağıtılmak isteniyor. ‘Kota’ sistemi içinde 160 bin mülteci Birlik ülkeleri içinde dağıtılacak.