Gündem Suriyeliden 300 TL’ye ‘kullan at’ Kalaşnikof

Suriyeliden 300 TL’ye ‘kullan at’ Kalaşnikof

11.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerinin yerleştikleri bazı illerde neden oldukları güvenlik sorunu ve vatandaşlarla yaşadıkları gerginlikler sıcaklığını korurken, yeni bilgiler günışığına çıkmayı sürdürüyor.

Suriyeliden 300 TL’ye ‘kullan at’ Kalaşnikof

Milliyet’in aldığı bilgilere göre, iç savaş öncesinde Suriye’nin çeşitli kentlerinde illegal faaliyet yürüten organize suç örgütlerinin de ülkedeki karmaşadan faydalanarak, Suriyeli vatandaşlarla birlikte mülteci gibi yurtdışına çıktığı belirlendi. Suç örgütlerinin Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a geçtikleri kaydedildi.

Türk çetelerle işbirliği yapıyorlar
Suç örgütlerinden bazılarının savaştan kaçan Suriyeli vatandaşların arasında gizlenerek Türkiye’ye girdikleri saptandı. Suç örgütlerinin Türkiye’ye girdikten sonra özellikle İstanbul, Ankara ve sınırdaki büyük kentlerde kiraladıkları ya da satın aldıkları daire veya evlerde konuşlandıkları belirtildi. Buralara yerleşen Suriyeli suç örgütlerinin, Türkiye’deki çetelerle işbirliği yaptığı kaydedildi.

Yasadışı yollarla getiriliyor
Türk çetelerinin Suriyeli bu örgütleri yaptıracakları illegal olaylarda taşeron olarak kullandığı, Suriyelilerin zaman zaman direk olarak adli olaylara karıştıkları kayıtlara yansıdı. Suriyeli çetelerin, büyük kentlerde yaşayan Suriyeliler üzerinden “eleman” ihtiyacını karşıladıkları ifade edildi. Suriyelilerin başta hırsızlık, gasp gibi adli olaylara “şüpheli” sıfatı ile karıştıkları emniyet kayıtlarına yansıdı. Bu örgütlerin Suriye’den Türkiye’ye yasadışı yollarla silah ve küçük çaplı mühimmat soktukları da kaydedildi.
Kalaşnikof da dahil olmak üzere bu tür silahları büyük kentlerde 300-500 TL gibi fiyatlarla sattıkları belirlendi. Daha önce Türkiye’de herhangi bir olaya karışmayan bu silahların izi sürülemediği için “kullan at” şeklinde nitelendirildiği kaydedildi. Güvenlik birimlerinin yaşanan son gelişmelerin ardından mültecilerin ikamet ettiği bölgelerde sorun yaşanmaması için işleri daha sıkı tuttuğu kaydedildi.