Gündem IŞİD'in kalbi düştü

IŞİD'in kalbi düştü

13.06.2015 - 15:14 | Son Güncellenme:

İki ayı aşkındır IŞİD''in Rakka'dan sonra Türkiye sınrındaki önemli yönetim merkezlerinden olan Tel Abyad'a yönelik ABD ve koalisyon ülke uçaklarının desteğinde karadan kapsamlı operasyonlar sürdüren YPG ve çok sayıda örgütü içinde barındıran Burkan El Fırat grubu, kentin giriş kapasına dayandı Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne komşu Telabyad'dan ellerinde uzun namlulu tüfeklerle gelen ve IŞİD üyesi oldukları öne sürülen bir grup, Türkiye'ye geçmek için sınır hattında bekleyen Suriyelilerin evlerine dönmelerini istedi.

IŞİDin kalbi düştü

IŞİD, büyük kayıp vermemek kenti boşaltarak Rakka'ya doğru çekiliyor. Çatışmalar ve hava operasyonları nedeniyle sayıları 5 binle ifade edilen sivil halk Türkiye'ye geçmek için sınırda beklerken, çatışma bölgelerinden 15 bin kişinin sınıra doğru hareket halinde olduğu bildirildi. YPG, IŞİD'den elegeçirdiği yerleşim biriminde yaşayan halka, "dokunulmayacak" güvencesi vererek geri dönme çağrısı yaptı.

YPG ve Burkan El Fırat grubu, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki IŞİD'in kontrol ettiği Tel Abyad'ın kapısına dayandı. Koalisyon uçaklarının desteği ile IŞİD'e karşı yaklaşık iki aydan bu yana çember harekatı yapılıyordu. Kobani ve Ceylanpınar ilçesinin karşısında yer alan Serekani (Rasulayn) bölgesinden üç koldan devam eden harekat kapsamında onlarca köy ve kasaba YPG ve Burkan El Fırat güçlerinin eline geçmişti. Dün sabah erken saatlerde Tel Abyad'a ağır silahlarla başlatılan operasyonlar kapsamında önce stratejik önemde bulunan Haseki kentine bağlı Sülük kasabası ile çevresindeki köylerdeki IŞİD mevzileri etkisiz hale getirildi, ardından dün öğleden sonra kasabaya girildi. YPG ve Burkan El Fırat Grubu, IŞİD'in kontrol ettiği stratejik noktaları ele geçirdikten sonra Tel Abyad'ın doğu ve batı kesiminden sabah saatlerinde kapsamlı bir saldırı başlattı. Çatışmaların ardından IŞİD güçleri, püskürtüldü.

Kentin çevresinde şiddetli çatışmalar sürerken, önceki gün IŞİD güçleri, Tel Abyad'ı büyük oranda boşalttı. Kentin çevresine mevzilenen IŞİD, büyük kayıp vermemek için 70 kilometre ötede bulunan örgütün yönetim merkezi Rakka'ya doğru çekilmeye başladı. YPG ve Burkan El Fırat grubu, doğu cephesinden kentin dış mahallelerine yaklaştı. Rojava merkezli ANHA ajansı, Batıdan Kobani cephesinden ise, Burkan El Fırat güçlerinin Tel Ebyad ’a doğru ilerlediğini, kısa zamanda silahlı güçlerin kente ulaşabileceğini duyurdu. Tel Ebyad'ın batı kesminde YPG güçleri ile IŞİD grupları arasında çatışmalar yaşandığı da bölgeden gelen haberler arasında. Bugün ve yarın Tel Abyad'ın tamamının YPG'nin kontrolüne geçmesi beklenirken kente sessizlik hakim. Bu durum Akçakale'den de yakından izlenebiliyor.

Binler sınıra akıyor
Bölgede şiddetli çatışmalar sürerken savaş uçaklarının bombalamasından çekinen binlerce Suriyeli Teml Abyad'ın karşısındaki Akçakale sınırına ulaştı. Sayıları 5 binle ifade edilen sivillerin Türkiye'ye geçmek için bekleyişi sürüyor.
Tel Abyad'da toplanan yaklaşık 2 bin Suriyeli ise, Akçakale'deki tren istasyonunun bulunduğu bölgeye yaklaştı. Sınır hattına gelen Suriyelilerin Türkiye'ye geçişine izin vermeyen güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtı. Bunun üzerine Suriyeliler güvenlik güçlerine taş atmaya başladı. Bölgede gerginlik devam ediyor. Akçakale ilçesinin Zenginova Mahallesi ’nde 3 gündür sınırda bekleyen ve uyarılara rağmen geri dönmeyen Suriyeliler, sıcaktan bölgede önlem alan TOMA ’lardan sıkılan su ile serinletiliyor.

Aralarında Türkmenlerin de bulunduğu Türkiye ’ye alınmayan Suriyeliler, zaman zaman tel örgülerin yanına gelerek askerden çocuklarının bitkin düştüğünü söyleyerek yardım istedi. Buna rağmen geçişlerine izin verilmeyen Suriyelileri, askerler istekleri doğrultusunda zırhlı araçlardan su sıkarak serinletti. Bu arada sık sık bölgede önlem alan askerler, zırhlı araçlardan megafonlarla sınırdaki Suriyelilere Arapça, geri dönmeleri yönünde anons yapıyor.

Sınıra doğru ise binlerce kişinin hareket halinde olduğu ileri sürüldü. Bu gelişme üzerine YPG, denetim altına aldığı yerleşim birimlerinde yaşayan, köy ve kasabalarını terkeden sivillere "Geri dönün" çağrısı yaptı. Çağrıda, sivillere dokunulmayacağı ve ihtiyaçlarının karşılanacağı güvencesi verildi.

Tel Abyad'ın düşmesi kantonları birleştirecek
IŞİD'in Güneydoğu'da denetim altında tuttuğu en önemli merkezlerden olan Tel Abyad'ın düşmesinin, örgüte byük darbe olacağı yorumları yapılıyor. İlçenin kurtarılması ile PYD'nin oluşturduğu Kobani ile Cızire arasındaki kantonun temasına yönelik engel de böylece ortadan kalkmış olacak. Tel Abyad'ın tamamen düşmesinin aynı zamanda bölge üzerinde uygulanan ambargoyu da etkisiz hale getirmiş olacak.

Tel Abyad-Rakka bağlantısı kesildi
ANHA, YPG güçlerinin doğu ve batı cephelerinden Tel Abyad ’a girmeye çalışması sonrasında YPG ve Burkan El-Fırat güçlerinin uyuyan hücrelerinin harekete geçerek Tel Abyad-Halep arası uluslar arası (Duweli) yolun bağlantılarını kontrol altına almaya başladığını ve yolun bğlantısını kestiğini duyurdu.

YPG'den "Cizir bölgesine gelin" çağrısı
YPG Genel Komutanlığı, operasyonların devam ettiği alanlarda kalan sivil halka Suriye dışına ya da başka ülkelere gitme yerine Rojava bölgesindeki Cizir kantonuna yerleşmeye çağırdı. Çağrıda, " DAIª çetelerine yönelik gerçekleştiğimiz Hamle devam ettiği sürece evlerini terk etmek zorunda kalan halkımız, Suriye dışına ve başka ülkelere gitmesine gerek kalmadan Ser êkanî ve Hesekê gibi Cizir şehirlerine gelip yerleşebilirler. Evlerini terk etmek zorunda kalan halkın her türlü insani tüm ihtiyaçları karşılanacaktır. Operasyonlar bittikten sonra da halkımızın evlerine sağ salim dönmeleri için kendilerine her türlü destek sunulacaktır ”ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Suriyelilerin sınırda bekleyişi sürüyor
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad'da toplanan yaklaşık 2 bin Suriyeli, Akçakale'deki tren istasyonunun bulunduğu bölgeye yaklaştı. Sınır hattına gelen Suriyelilerin Türkiye'ye geçişine izin vermeyen güçleri havaya uyarı ateşi açtı. Bunun üzerine Suriyeliler güvenlik güçlerine taş atmaya başladı. Bölgede gerginlik devam ediyor.

SURİYE’deki iç savaştan kaçan bin kişilik kalabalığın Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin Zenginova Mahallesi’nde bekleyişi sürüyor. 3 gündür sınırda bekleyen ve uyarılara rağmen geri dönmeyen Suriyeliler, sıcaktan bölgede önlem alan TOMA’lardan sıkılan su ile serinletiliyor.

Suriye’nin Haseki kentine bağlı Sülük Kasabası ve çevresindeki köylerde yaşayan yaklaşık bin kişi, çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye geçiş yapmak için geçen Perşembe günü sınır hattına geldi. Ancak, bölgede zırhlı araçlarla önlem alan güvenlik güçleri sınır hattındaki Suriyelilere, Türkiye’ye geçiş izni vermedi. Buna rağmen sınırdan ayrılmayan kalabalık, tel örgülerin Suriye tarafında Türkiye’ye alınmayı bekledi. 3 gündür Zenginova Mahallesi’ndeki sınır hattında duran ve Türkiye’ye alınmayan Suriyeliler, zaman zaman tel örgülerin yanına gelerek askerden çocuklarının bitkin düştüğünü söyleyerek yardım istedi. Buna rağmen geçişlerine izin verilmeyen Suriyelileri, askerler istekleri doğrultusunda zırhlı araçlardan su sıkarak serinletti. Bu arada sık sık bölgede önlem alan askerler, zırhlı araçlardan megafonlarla sınırdaki Suriyelilere Arapça, geri dönmeleri yönünde anons yapıyor.

Haberin Devamı

IŞİDin kalbi düştü

SİLAHLI GRUP SINIRDAKİ KALABALIĞI DAĞITTI
Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne komşu Telabyad'dan ellerinde uzun namlulu tüfeklerle gelen ve IŞİD üyesi oldukları öne sürülen bir grup, Türkiye'ye geçmek için sınır hattında bekleyen Suriyelilerin evlerine dönmelerini istedi. Yapılan çağrı üzerine Telabyad'a dönen kalabalık, bir süre sonra yeniden Türkiye'ye geçmek için sınıra geldi.

Telabyad'dan akşam saatlerinde ellerinde uzun namlulu tüfeklerle sınır hattına gelen IŞİD militanı oldukları iddia edilen 8-9 kişilik grup, Türkiye'ye geçmek için bekleyen Suriyelilerin evlerine dönmeleri yönünde çağrıda bulundu. Bazılarının yüzlerini maskeyle gizlediği gruptakilerin çağrısına uyan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, evlerine döndü. IŞİD üyesi oldukları iddia edilen grup ile birlikte Telabyad'a dönen kalabalık, bir süre sonra yeniden Türkiye'ye sığınmak için sınır hattına akın etmeye başladı. Türkiye'ye sığınmak için gelenlerin sayısı her geçen saat artarken, bölgedeki güvenlik önlemleri de üst düzeyde tutuluyor.