Gündem Suruç'tan böyle izliyorlar

Suruç'tan böyle izliyorlar

19.10.2014 - 20:01 | Son Güncellenme:

.

Suruçtan böyle izliyorlar

Suruç tepelerinden Kobani'deki gelişmeleri izleyenleri anlatan BBCTürkçe muhabiri "Keşif uçakları görününce 'Biji Obama' diyenler duyuluyor" diye yazdı. İşte o izlenimler:

Haberin Devamı

'Bak burası benim evim'

Tepenin hem Kobani'yi, hem de Kobani'nin batı köylerini rahat gören bir kayanın üstünde tek başına oturan bir Suriyeli, "Bak burası benim evim" diyor.

Kobani'nin içindeki o evin önünden de arkasından da dumanlar yükseliyor. Biraz önce hava topu saldırısı düzenlendi gösterdiği yerin dibinde.

Daha sonra Batı tarafını gösteriyor, otomobillerin ve kamyonların olduğu yeri.

Suriye kısmında bekleyenlerden biri ailesiymiş. Uzun uzun oturdu tek başına, kimseyle konuşmadı. Amca oğlu, amca kızı ve kardeşinin kızı YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşırken ölmüş. IŞİD 'biraz uzaklaşsa evine geri dönecek.'

Elinde su ve meşrubat şişeleri var. Onları sınırın Suriye tarafında otomobillerin bulunduğu yerdeki ailesine götürecekmiş.

Haberin Devamı

"Ama sınırda geçişe izin verilmiyor? Nasıl geçeceksin?" diye sorduğumda "Bulurum ben bir yol" diyor ve tepenin eteklerindeki fıstık ağaçlarına doğru yürüyüp gidiyor.

Suruçtan böyle izliyorlar

Dürbünle evlerinin bombalanmasını izleyenler

Türkiye-Suriye sınırında kayaların oturak olduğu bir tepe burası.

Bir yanda sınırın Suriye tarafındaki tepeye dizili evlerin olduğu Kobani, batısında da bir kısmı Türkiye sınırı içinde, bir kısmı da sınırın diğer tarafında kalan arabalar görünüyor.

Ortadaki tepede namluları Suriye tarafına çevrili Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tankları, biraz aşağısında da Mürşitpınar sınır kapısına yakın konuşlanan 40 km menzilli obüs topları var.

Tepedeki kayalıklarda, 'sınır nöbetine' gelenler, bombalanan evlerini izleyen Kobanililer ve daha önce suyun ilçelerine ulaşmasından başka hiçbir dertleri olmayan, şimdi ise savaşla tanışan Suruçlular oturuyor.

Çoğunun elinde bir dürbün var

Uçakları görünce 'Bıji Obama' diyenler duyuluyor

Suriye'den atılan havan topu Türkiye sınırlarına içine isabet ettikten kısa bir süre sonra da Suriyeli Hammet, Kobani'ye çevrilen objektiflerin önünden arkasından dolaşıp Kobani'de amcalarının evine bakıyor. Onunki de dumanlar yükselen bir noktada.

Kobani'de tarlaları, arabaları, evleri varmış. Varlıklıymış. IŞİD elinde neyi varsa yakıp yıkmış, işine yarayacak olanları da almış.

Haberin Devamı

Keşif uçakları semalarda göründükçe çevrede "Baba Obama geldi", "Hazreti Obama geldi", "Bıji Obama" diyenler duyuluyor.

Bir de simitçi var. 'Tepeler arası' dolaşıyor.

Bir de, eşsiz bir gün batımı var bu coğrafyada. Bu tepeden bakıldığında güneş Suriye'ye 'düşüyor'.

'Aşk tepesinden' şimdi savaş izleniyor

'Altın saatte' yalnızca ellerinde dürbünle, ateş açan YPG'lileri izleyenlerin siluetleri görülüyor. Çatışmaların yoğun olduğu günlerde de o siluete göğe yükselen kara dumanlar, hava saldırısıyla oluşan kırmızı sarı çeperler de giriyor.

Suruç tepelerinden birinin adı halk arasında 'Aşk tepesi' olarak bilinirmiş.

Sevgililer özellikle akşam saatlerinde Kobani'nin büyülü ışıklarını izleyeme o tepeye giderlermiş. Şimdi ise bu tepelere gelenler 'savaşın siluetini' izliyor...