Gündem Sürücü kurslarından güzergâha itiraz

Sürücü kurslarından güzergâha itiraz

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sürücü adaylarının belirlenen güzergah dışına çıkamayacaklarını kapsayan yeni yönetmeliği tepki çekti.

Sürücü kurslarından  güzergâha itiraz

Güzergahın ezberlenmesiyle adayların kolayca direksiyon sınavından geçebileceklerini ancak normal trafikte tehlikeli sonuçlara neden olabileceklerini savunan sürücü kursu sahipleri, yönetmeliğin düzeltilmesi için başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Yeni yönetmelikle sürücü adaylarının direksiyon dersi eğitimlerinin ve uygulama sınavlarının tek bir güzergâhta yapılması hükmü getirildi. Ancak yeni yönetmeliğe tepkiler gecikmedi.

Ezberleme tehlikesi

Sürücü Kursları ve Eğitimleri Konfederasyon Başkanı İsmail Yılmaz, “Yeni düzenleme, sürücülerin güzergahları ezberlemesine neden olacak. Hep aynı güzergahta ders almak sürücü adayları için ehliyet almayı kolaylaştırabilir ama ehliyetlerini alıp trafiğe çıktıklarında heyecandan kaza yapabilirler” dedi. Sürücü kurslarının toplam 15 saat direksiyon eğitimi verdiğini kaydeden Yılmaz “Bu sürecin çoğu zaten sınav pistinde geçiyordu. Sürücü adaylarının ehliyet aldıklarında zorlanmamaları amacıyla normal trafikte eğitim veriliyordu. Yeni yönetmelik ile bu ortadan kaldırılacak. Adaylar, yeni yönetmelik uyarınca ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenecek güzergahta direksiyon dersi alacak. Devamlı aynı güzergahta ders alan sürücü adayı pisti ezberleyecek, ehliyet aldıktan sonra zorlanacak.” Yılmaz, yönetmeliğin düzeltilmesi için Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Adaylar için dezavantaj’

İstanbul Çağlayan Sürücü Kursu sahibi Hüseyin Yıldız, “Yeni yönetmelikte sürücü adayları açısından dezavantaj söz konusu. Sürücüler bir güzergaha bağlı kalacaklar” dedi. İnan Sürücü Kursu sahibi Salih Okuz ise “Ben bu sistemin sürücü adayları açısından ezberciliği getireceğini düşünüyorum. Yeni yönetmelikle sürücü adayı sınavı geçse de trafikte zorlanır” diye konuştu.

Sürücü adaylarından Gülsüm Korkmaz, “Yeni yönetmelik sayesinde adaylar parkurda ustalaşacak. Benim şikayetim sürücü kurslarının 15 saat direksiyon eğitimi vermesidir, daha uzun verilmeli” ifadelerini kullandı. Sürücü adaylarından Cüneyt Taş ise “Eski yönetmelikle direksiyon sınavında başarılı olma şansımız yoktu. Yeni yönetmeliği destekliyorum” dedi.