Ekonomi Sürücüsüz F1, tercüme yapan kulaklık!

Sürücüsüz F1, tercüme yapan kulaklık!

01.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mobil Dünya Kongresi; 5G, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti trendleri ile öne çıkıyor. Fuarda birbirinden ilginç teknolojik ürünler ziyaretçileri büyülüyor

Sürücüsüz  F1, tercüme yapan kulaklık

İspanya’nın Barcelona şehrinde devam eden Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2017), teknoloji şovu sürüyor. Açılış gününe

Sürücüsüz  F1, tercüme yapan kulaklık
cep telefonu markalarının yeni modellerinin tanıtımının damga vurduğu fuarda, farklı alanlardaki ürün, hizmet ve uygulamalar da ilgi çekiyor. 5G, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti trendlerinin öne çıktığı fuarda ilginç ürünler de ziyaretçilere hitap ediyor. 27 Şubat’ta başlayan MWC 2017, 2 Mart tarihine kadar açık kalacak.

Kim dil öğrenir?

Waverly Labs’in fuarda sergilediği The Pilot adlı kulaklık eş zamanlı çeviri yapılmasını sağlıyor. İnsanların arasındaki yabancı dil bariyerini kaldırmayı hedefleyen kulak içi aparat şeklindeki kablosuz kulaklıklarla dil bilme sorunu tarihe karışacak. 3-4 saatlik pil ömrü bulunan kulaklıkları plastik bir kutuda taşıyabiliyorsunuz. Siyah, beyaz ve kırmızı üç rengi var. Aplikasyonu indirdikten sonra uygulamadaki butona basıp kulaklıktaki mikrofona söylemek istediğiniz şeyi kaydediyorsunuz. Sesiniz karşı tarafa yazı olarak iletiliyor. Sohbet ettiğiniz kişi de kulaklığını takmışsa, sesinizi kendi dilinde çevrilmiş olarak duyuyor...

Sanal gerçekliğe kontrol geldi!

Samsung, kontrol cihazıyla gelen Gear VR ile sanal gerçeklik deneyimini daha kolay ve eğlenceli hale getirmeyi hedefliyor. Fuarda duyurulan kontrol cihazına sahip Gear VR, Samsung’un sanal gerçeklik ekosistemini genişleterek kullanıcıların VR içeriğiyle daha çok etkileşime geçmelerini sağlıyor. Gear VR ile gelen kontrol cihazı, daha iyi bir VR deneyimi için farklı hareket girdileri, Touchpad, VR uygulamalarında daha hızlı seçme ve etkileşim imkânı sunuyor ve işaret etme, sürükleyip bırakma, eğme ve ateş etme gibi çeşitli hareket biçimlerini mümkün kılıyor. Tetik sayesinde gelişmiş oyun deneyimleri mümkün hale geliyor.

Haberin Devamı

Geleceğin otoları

Sürücüsüz otomobil ve kamyon derken bu kez de yarış otomobilleri sürücüsüz hale geldi. MWC 2017’de dünyanın ilk elektrikli ve sürücüsüz yarış aracı tanıtıldı. Roborace, yarış arabası bilgisayar tarafından yönetiliyor ve var olan bir yarış aracının altyapısı kullanılmadan yeniden tasarlandı. Firma, tasarımcı ve mühendislerine boş bir sayfa vererek onlardan yeniden bağımsız bir araç geliştirmelerini istedi. Roborace, geleceğin yarış aracı olarak görülüyor. Eğer yaygınlaşırsa geleceğin yarış arabaları insan sürücüsü olmadan pistlerde yerini alacak. Sofistike sistemi sayesinde otomobil pistteki engelleri ve rakiplerine dokunmadan hareket edebiliyor. Ayrıca MWC’ye otomobil şirketlerinin ilgisinde de artış görünüyor. Bu yıl fuarda Daimler, BMW, Ford ve Peugeot’un katılımı görüldü.

Haberin Devamı

Türk firmaları çıkarma yaptı

Mobil dünyanın bir araya geldiği MWC 2017’ye Türk firmaların da ilgisi yoğun oldu. Fuara pek çok Türk firması katılırken, yeni ürünlerini tanıtanlar yanında toplantı düzenleyenler, ödüllere katılanlar vardı. Bu yıl fuarda ilk kez Türkiye pavilyonu da yer aldı. Burada Türk startup’ları kendilerini gösterdi. Vestel gibi firmalar da kendi stantlarıyla fuarda yerini aldı. Türk Telekom, Turkcell de iş ortaklarıyla gerçekleştirdikleri iş birliklerini duyurdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka başta olmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ve diğer yetkililer de temaslarda bulunmak için fuardaydı. Türk firmalarının fuarda tanıttığı teknolojiler ise şöyle:

Venus’e üst segment model

Mobil Dünya Kongresi’ne bu yıl dördüncü defa katılan Vestel, Venus ailesinin yeni nesil üst segment modeli Z10’u ve giriş seviyesi telefonu E serisini fuarda tanıttı. 5.2” FHD IPS ekran çözünürlüğüne sahip Venus Z10, 8 çekirdekli 64 Bit Qualcomm işlemci, 8 MP ön kamerası, 13 MP dual tone true flaşlı arka kamerası ile geliyor. Z10’un nisan ayında 1.500-2.000 lira arasında bir fiyatla Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Almanya, Hollanda, İspanya, Polonya, Arnavutluk, Macaristan, Makedonya, Gine, Türki Cumhuriyetler, Ürdün, Lübnan, Endonezya, Irak gibi ülkelere yoğun sevkiyatın sürdüğünü, önümüzdeki dönemde uluslararası operatörlerle yapılan anlaşmalarla da ihracatın büyüyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

50 bin kişilik 5G testi

Dünyada 2020 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisi, 50 bin kişilik bir stadyum demosunda canlandırıldı. MWC 2017’de, Türk Telekom ve Nokia’nın gerçekleştirdiği etkinlikte katılımcılar, 2020’de 5G’nin nasıl deneyimleneceğini gösteren bir stadyuma götürüldü. Demoda, kullanıcıların 5G’den en yüksek düzeyde yararlanarak servis alabilmesi için mobil operatörün ağlarını nasıl kullandırabildiği uygulamalı olarak gösterildi.

Android One’a yeni üye geldi

General Mobile da, Google işbirliğiyle geliştirdiği Android One telefon serisinin yeni üyesi GM 6’yı tanıtmak için Barcelona’yı seçti. Marka, daha öne GM 5 ve GM 5 Plus modellerini Türk tüketicisiyle buluşturmuştu. Markanın 25 ülkede satışları da sürüyor. Telefonun 5 inç’lik ekranı var.

Haberin Devamı

Termal kamera artık ‘cep’te

Flir System, cep telefonlarına termal kamera özellikleri getiriyor. Fuarda sergilediği Flir One Pro aparatını cep telefonunuzun alt girişine taktığınızda termal kamera özelliğine geçmesini sağlıyorsunuz. Üzerindeki küçük çarkı sayesinde kameranın uzunluğunu artırarak koruma kılıfı takılıyken de kullanılması mümkün oluyor. Yüksek çözünürlüğe sahip kamera, eksi 20 ve artı 120 derecede kullanılabiliyor. Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen ısı ve enerjiyi esas alıyor ve görüntünün genel yapısının ısıya göre oluşmuş renkler ve şekillere göre belirlenmesini sağlıyor.