İzmir Süt Hayvancılığı, Robot Teknolojisiyle Buluştu

Süt Hayvancılığı, Robot Teknolojisiyle Buluştu

16.05.2017 - 19:26 | Son Güncellenme:

.

Süt Hayvancılığı, Robot Teknolojisiyle Buluştu

İZMİR (AA) - Süt hayvanları konusunda faaliyet gösteren bir firma geliştirdikleri teknoloji ile süt sağımında verimliliği arttırdı.

Haberin Devamı

Firma, Karşıyaka ilçesinde bir otelde, çiftçilerin katılımıyla süt hayvancılığında robot teknolojisiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Firmanın Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, toplantıda yaptığı konuşmada, çiftliklerde kullanılan robot teknolojisinin verimliliği yüzde on oranında arttırdığını ifade etti.

Geliştirdikleri robot teknolojisinin süt sağımında kullanılan ve klasik yöntemlere göre daha fazla verimlilik sunduğunu belirten İyigün, Türkiye’de potansiyelin çok yüksek olduğunu fakat çiftlik başına düşen hayvan sayısı ve verimliliğinin Avrupa’nın gerisinde olduğunu söyledi.

Avrupa’da süt sağım robotlarının çeyrek asırdır kullanıldığını aktaran İyigün, "Avrupa’da yapılan süt hayvancılığı gerek işletmelerin verimliliği gerekse süt kalitesi olarak bize göre çok daha ileri bir noktada. Bu işletmelerde sürekli olarak veriler toplanıyor ve analiz ediliyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknolojisi sayesinde süt sağım sürecinin tamamen insansız olarak gerçekleştirdiklerini aktaran İyigün, sağım robotlarının sütün kalitesi ve hayvan sağlığına ilişkin birçok veriyi çiftçilere sağladığını belirtti.

İzmir’deki potansiyelin varlığına dikkati çeken İyigün, işletmelerin sağımda, yemlemede ve ahır içinde otomasyona geçerek tesislerin daha profesyonel ortamlara dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantı sonrası katılımcılar, Menemen’de bulunan Malkoç Çiftliğini ziyaret ederek süt sağım süreçleri hakkında bilgi aldı.