Dünya Suudi Arabistan’da servet pazarlığı

Suudi Arabistan’da servet pazarlığı

18.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da yolsuzlukla mücadele kapsamında tutuklanan prenslerden, özgürlükleri karşılığında milyarlarca dolar istendiği öne sürüldü

Suudi Arabistan’da servet pazarlığı

Suudi Arabistan’da, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın başlattığı yolsuzlukla mücadele kapsamında tutuklanan prenslerden, özgürlükleri karşılığında milyarlarca dolar istendiği öne sürüldü. “Financial Times” gazetesine konuşan kaynaklar, Suudi otoritelerin gözaltına alınan prenslere mal varlıklarını Riyad yönetimine devretmeleri halinde serbest bırakılma teklifini götürdüğünü belirtiliyor. Haberde, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 11 Suudi prens ve iş adamının mal varlıklarının yüzde 70’ine el konulmasının amaçlandığı ifade ediliyor. Yürütülen müzakereler sürecinde bazı mal varlıklarının el değiştirdiği ve Riyad yönetiminin kontrolüne geçtiği de belirtiliyor.
79 milyar dolar cari açık var
Veliaht Prens bin Selman, aralarında dünyaca ünlü Prens El Velid bin Talal’ın da olduğu ülkenin yüzlerce elitini 100 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen bir yolsuzluk davası kapsamında gözaltına almıştı. Para aklama, rüşvet, haraç ve kamu görevini kötüye kullanma suçlamalarıyla karşı karşıya olan tutuklular Suudi başkent Riyad’daki Ritz-Carlton otelinde tutuluyor.
Habere göre, anlaşmaların amacı düşük seyreden petrol fiyatları sebebiyle zor bir dönem geçiren ve geçtiğimiz yıl 79 milyar dolar cari açık veren Suudi Arabistan ekonomisinin iyileşmesine yardımcı olmak. Davanın baş savcısı yaptığı açıklamada yolsuzluğun 100 milyar doları aştığını söylemişti fakat devletin tutuklulardan bundan çok daha fazlasını alması, toplam el konulan servetin 300 milyar doları bulması bekleniyor.
Devir teslim haftaya
Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Selman’ın gelecek hafta tacını 32 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’a devredeceği iddia edildi. İngiliz Daily Mail gazetesinin Kraliyet ailesine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Kral Salman bundan sonra siyasette İngiltere’deki Kraliçe gibi bir rol alacak ve yalnızca “Kutsal Tapınakların Koruyucusu” sanını kullanmaya devam edecek.