Ekonomi Suudi Arabistan mallarını Katar’a Türkler taşıyacak

Suudi Arabistan mallarını Katar’a Türkler taşıyacak

25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katar krizinin ardından bu ülkeye ticaretini artırmayı hedefleyen Türkiye, aracı rolüne soyunacak.

Suudi Arabistan mallarını Katar’a Türkler taşıyacak

Suudi Arabistan’dan Katar’a ihracat Türk şirketleri üzerinden yapılacak. Ancak bu işlem, açıktan olmayacak. Katar’ın terörü desteklediği gerekçesiyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn, bu ülkeye yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Katar ile ABD’nin de temasa geçmesinin ardından, Katar’dan talep edilen ve aralarında Katar’daki Türk üssünün kapatılmasının da bulunduğu istekler listesi 13 maddeden altıya indirilmişti.

Yumuşama sinyali

Gelinen süreçte, ambargonun başını çeken Suudi Arabistan’dan yumuşama sinyali geldi. Buna göre, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından Suudi Arabistan şirketlerinin kriz öncesinde aldıkları, ancak sınırların kapanması nedeniyle teslim edemedikleri siparişlerini Katar’a Türk firmaları taşıyacak.

Edinilen bilgiye göre, Doha’daki Türk yetkililerle Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan görüşmede, Katar Gümrük İdaresi’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeili ürünlerin ülkeye girişine resmi olarak izin vermeyeceği, ancak uygulamada Türk şirketleri üzerinden Arabistan mallarının Katar’a gideceği belirtildi.

Konuyla ilgili Türk şirketleri de bilgilendirildi. Katar Gümrük İdaresi, Suudi Arabistan ve BAE menşeili ürünleri resmi olarak yine kabul etmeyecek.

Haberin Devamı

Türkiye için fırsat

Katar’a uygulanan ambargo Türkiye açısından da fırsat olarak görülmüştü. Katar’a ihracat ambargo döneminde yüzde 49.2 artış kaydetmişti. Katar Emiri Şeyh Temim de Türkiye’nin Körfez krizine yönelik tutumundan övgüyle söz ederek, “Türkiye’ye aramızda imzalanan iş birliği anlaşmasını hızlı bir şekilde yürürlüğe koyduğu ve temel ihtiyaçlarımızı karşıladığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz” demişti. Gıdanın yanı sıra uçak, otomobil, telefon gibi katma degeri yüksek ürünleri ithal eden Katar’ın en çok ithalat yaptığı beş ülke ise ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan.