Dünya Suudilerden Rakka’ya 100 milyon dolar

Suudilerden Rakka’ya 100 milyon dolar

18.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’ın, PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin kontrolü altında bulunan Rakka’nın yeniden imarı için 100 milyon dolarlık yardım sağladığı açıklandı. ABD yönetimi yardımdan memnun.

Suudilerden Rakka’ya 100 milyon dolar

Suudi Arabistan, Suriye’de terör örgütü DAEŞ’ten temizlenen Rakka ilinin yeniden imarı için 100 milyon dolarlık yardım yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Rakka’nın restorasyonu için koalisyona, 100 milyon dolar katkıda bulunduğunu bildirildi. Nauert, ABD’nin, Riyad yönetiminin “cömert katkısından” ötürü memnun olduğunu dile getirerek, yardımın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, 12 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenen DAEŞ Karşıtı Küresel Koalisyon toplantısında yapıldığını açıkladı. Rakkalılardan yaklaşık 150 bininin kente geri döndüğünü savunan Nauert, “Koalisyon sayesinde, sahadaki ortaklar temel hizmetleri restore ediyor” iddiasında bulundu. ABD Dışişleri Suudi Arabistan’ın yardımını memnuniyetle karşılarken, ABD’nin diğer müttefiklerine ve diğer koalisyon üyelerine de bölgeye istikrar getirilmesi için katkıda bulunmaya çağırdı. Suudi yardımı, Trump yönetiminin, Suriye, Batı Şeria ve Gazze gibi konularda ABD’nin yaptığı maddi yardımı Kongre onayı olmadan düşürmek için adımlar attığı bir dönemde geldi.

Haberin Devamı

Trump çağrı yapmıştı

Suudi Arabistan Devlet Bakanı Samir es-Sebhan, Ekim 2017’de, ABD’li yetkililerle Rakka’nın Ayn İsa bölgesi ve bazı köylerini ziyaret etmişti. Bu ziyarette DAEŞ sonrasında büyük bölümü yıkılmış olan kentin tekrar yaşanabilir kılınması için Suudi Arabistan’ın sunacağı katkıların, özellikle de imar konusunun görüşüldüğünü belirtilmişti. Öte yandan Trump yönetiminin geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan yönetimine yönelik “Suriye’de kalmamızı istiyorsanız finanse edersiniz” şeklindeki açıklamaları dikkat çekmişti. Bu çağrının ardından Suudi Arabistan’ın, Pentagon’un YPG’nin öncülüğünde Suriye’nin kuzeyinde oluşturduğu iddia edilen Sınır Muhafızları Gücü’nü finanse etmeye başladığı ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Rakka’da şartlar kötü

Suudi Arabistan’ın Rakka’ya yönelik yardımı Washington’daki Suudi Büyükelçiliği tarafından da doğrulanırken, yapılan açıklamada, gönderilen paranın tarım, eğitim, yol yapımı ve su sağlanması gibi konulara harcanacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Rakka’da yönetimini sürdüren terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG, bölgede baskı düzeni uyguluyor. Sivilleri zorla silah altına alan YPG, DAEŞ ile çatışmalar sırasında el koyduğu evleri sivillere teslim etmiyor. Koalisyonun yoğun hava saldırıları sonucu neredeyse tamamı harabeye dönen kent merkezinde, siviller, yıkılan evlerini yeniden inşa etmek için kendi kısıtlı imkanlarını kullanıyor. Rakka, YPG’nin ana bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından 2017 yazında DAEŞ’ten alınmıştı.