Dünya Suudilere AB’ye giriş yasağı!

Suudilere AB’ye giriş yasağı!

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Almanya, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 18 Suudi’ye ülkeye giriş yasağı getirirken, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, cinayetin ardından ilk kez konuştu

Suudilere AB’ye giriş yasağı

Almanya, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilişkisi bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdi. Dışişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Christopher Burger, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde rolü bulunan 18 kişiye ülkeye giriş yasağı getirildiğini ifade etti. Burger, ülke olarak Kaşıkçı cinayeti konusunda Fransa ve İngiltere ile irtibat halinde olduklarına ve bu konuda gerekirse farklı adımların da atılabileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sözcü Yardımcısı Burger, Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın da Brüksel’de konuya ilişkin, “Bizim için bu olayda olayın gerçekleşmesi ve azmettiricilerin kim olduğu gibi konularda sorular cevaplardan fazla. Son günlerde Fransız ve İngiliz mevkidaşlarımla bu konuda yakın görüştük. Almanya olarak cinayetle ilgisi bulunan 18 Suudi vatandaşına giriş yasağı getirdik. Bu konuda yeterli aydınlatma beklediğimizi hafta sonu dile getirdik” açıklamasını yaptığını söyledi. Burger, söz konusu 18 kişinin kimlikleri hakkında bilgi veremeyeceğini kaydetti.Giriş yasağının tüm Schengen bölgesi için geçerli olduğunu dile getiren Burger, söz konusu 18 kişiden 15’inin özel timdeki kişiler, diğer üçünün de diğer ilgili kişiler olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ayrıca Alman hükümetinin Suudi Arabistan’a yaptığı silah ihracatının tamamen askıya alındığı bildirildi. Spiegel Online’ın haberine göre, bir Ekonomi Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, hükümetin Almanya’dan Suudi Arabistan’a silah ihracatının askıya alınması kararının ‘geçerli onayı almış olanları da’ kapsayacağını belirtti. Sözcü, ‘İhracatın farklı araçlarla engelleneceğini’ de ifade etti. Lürssen firmasının ihraç etmeyi planladığı 20 adet devriye gemisi karardan etkilenecek büyük siparişler arasında yer alıyor.

Suudi yargısını kutladı

Öte yandan Kaşıkçı cinayeti sonrası uluslararası baskılarla karşı karşıya kalan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, cinayetin ardından ilk kez kamuoyu önünde bir konuşma yaptı. Başkent Riyad’da düzenlenen Şura Meclisi oturumunun açılışında yıllık hitabını gerçekleştiren Kral Selman, farklı konularda açıklamalarda bulundu.

Selman, Kaşıkçı vakasından doğrudan söz etmedi, ancak adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve başsavcılığını alkışladığını dile getirdi. Suudi Arabistan’ın İslami usuller üzerine kurulu olduğunu ve adaletle eşitliğin tesisine önem verdiğini savunan Selman, Suudi yargısının ve Başsavcılığı’nın verilen görevleri yerine getirme çabalarından “onur duyduğunu” söyledi. Kral Selman, “Suudi Arabistan İslam yasalarını uygulamaktan sapmayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Ekonomi ve Kalkınma Konseyi Başkanı da olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’dan “insan kaynaklarını geliştirmeye ve gençliği geleceğin mesleklerine hazırlamaya odaklanmasını” talep ettiğini belirtti. Kral Selman, devlet kurumlarını geliştirme yönündeki planı hayata geçirmekte kararlı olduklarını sözlerine ekledi. Suudi Arabistan’ın piyasada istikrarın korunması için petrol üreticileriyle işbirliği ve koordinasyona devam ettiğini aktaran Kral Selman, ülkesinin küresel ekonominin kalkınmasına destek verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu ile Guterres Kaşıkçı’yı görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde düzenlenen Medeniyetler İttifakı 8’inci Küresel Forumu’na katıldı. Medeniyetler İttifakı’na iş birliği ve taahhüt çağrısı yapan Çavuşoğlu, “Aşırıcılık ve kutuplaşmayla mücadele için birlik olalım. Türkiye, bu yöndeki ortak çabalara destek vermeye istekli ve hazır” dedi. Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de bir araya geldi. Görüşmede Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ele alındığı belirtildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Çavuşoğlu ile Guterres Yemen, Suriye, Kıbrıs ve Cemal Kaşıkçı cinayetini görüştüler” dedi. Dujarric, ayrıca cinayet ile ilgili uluslararası soruşturma konusuna ilişkin resmi bir talep almadıklarını açıkladı.