Ekonomi Tadı zirve yaptı!

Tadı zirve yaptı!

21.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek rakımda üretilen, kalitesiyle yurtdışında “Türk Kirazı” olarak bilinen Napolyon cinsi Hadim kirazının hasadı tamamlandı.

Tadı zirve yaptı

Bu yılki rekolte 16 bin tonu buldu. Rekolte geçen yıldan çok yüksek. Geçen yılki rakam 10 bin ton olmuştu. Fiyatlar, kirazın kalitesine göre 8 liraya kadar çıkıyor. Türkiye’de kiraz hasadının en geç yapıldığı Torosların eteklerinde son turfanda kirazın yüzde 90’ı, Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Hadim İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, “Ülkemizin son kirazı burada toplanıyor. Yurt dışında ‘Türk Kirazı’ olarak bilinen ürünümüz, Almanya başta olmak üzere Avrupa’da birçok ülkeye gönderiliyor. Bu yıl Çin’e de başladı. Ayrıca Rusya krizinden dolayı bu sene başta Irak olmak üzere en fazla Ortadoğu’ya ihracat yapıldı” diye konuştu. Bu çeşit kirazının kendine has özellikleri bulunuyor. Bölgede yaklaşık 2 bin metreye kadar kiraz yetiştiriliyor. En çok bin 800 metrede bahçe var. Güneş ışığı aromayı çok etkiliyor. Gündüz gece sıcaklık farkının yüksek olması da aromayı çok etkiliyor. l KONYA AA