Gündem Taha Toros’un arşivi internette

Taha Toros’un arşivi internette

28.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Arşiv adam’ olarak da bilinen araştırmacı, yazar, halk bilimci ve şair Taha Toros’un geride bıraktığı arşivi dijital ortama aktarıldı. İstanbul ile ilgili 20 bin belgelik bölüm bellek.sehir.edu.tr adresinden ulaşılabilecek…

Taha Toros’un arşivi internette

2012’de hayatını kaybeden araştırmacı yazar Taha Toros’un arşivine artık online olarak ulaşılabilecek. Toros’un İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından Bebek’teki evinden alınan arşivinin bir bölümü İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, “Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği” projesi kapsamında dijital ortama aktarıldı. Böylece arşivin İstanbul ile ilgili 20 bin belgelik bölümüne bellek.sehir.edu.tr adresinden ulaşılabilecek.

Haberin Devamı

Binlerce belge yüklendi

Arşivde, Toros’un Türkiye’nin dört bir yanını gezerek topladığı, Venedik, Paris ve Vatikan’dan getirdiği 400 bin yazılı, basılı ve görsel malzeme; fotoğraflar, kartpostallar, çizimler, Milli Mücadele’yle ilgili kayıtlar, Türkçe ve Osmanlıca kitaplar, broşürler, gazete ve dergi haberleri, mektuplar, el yazmaları bulunuyor. Arşivde, Abdülhak Hamid Tarhan, Yahya Kemal, Nâzım Hikmet, İbnülemin Mahmut Kemal, Sabiha Bozcalı, Fikret Mualla, Tevfik Fikret gibi 3 bin civarında sanatçı, yazar ve siyasetçinin bilgi ve belgeleri yer alıyor.

‘Ona borçluyuz’

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şehir Araştırmaları Merkezi Direktörü Yunus Uğur, “Taha Toros, 100 yılı aşan hayatında Mustafa Kemal Atatürk’ten Charles De Gaulle’e, Yahya Kemal’den Nazım Hikmet’e, Orhan Kemal’den Yaşar Kemal’e, Muhsin Ertuğrul’dan Haldun Taner’e sayısız devlet adamı ve sanatçıyla arkadaşlık, dostluk kurdu, bilgi ve belgelerini arşivledi. Edebiyatımızda bir Yaşar Kemal olmasını da ona borçluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Taha Toros kimdir?
1912 yılında Adana’da doğan ‘arşiv adam’ olarak da bilinen araştırmacı, yazar, halk bilimci ve şair Taha Toros, 100 yaşındayken İstanbul’da vefat etti. 1929-1930 ders yılında Adana Lisesi’nden mezun oldu. 1 Eylül 1933 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve maliye teşkilatında çalışmaya başladı. 1937’de Adana Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği’ne atandı. 1937 ve 1940 yılları arasında Adana Ticaret ve Sanayi Odası’nda genel sekreter olarak çalıştı. Yaşamı boyunca Türkiye’de folklor üzerine araştırmalarını sürdürdü. Ticaret Bakanlığı’nda müfettiş olduğu günden itibaren Türkiye’nin pek çok ilini gezerek arşivine Venedik, Paris ve Vatikan’da uğradığı arşiv ve sahaflardan da katkı sağladı.