Stil Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

13.04.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moda ve tasarım dünyasının içinde her gün bir başka marka ile tanışmanın heyecanını yaşıyoruz. Genç tasarımcılar hayallerini gerçekleştirirken bize de onların hayallerinin ürünlerini zevkle izlemek düşüyor. Tarzlarını anlatan tüm detayları yansıttıkları tasarımlardaki hayatlar, hikayelerini dinledikçe ve o tasarımlardan birine sahip olunca bizim hayatımız oluyor. Geçtiğimiz haftalarda tanıştığımız Takika Diamond markasının tasarım hikayesini ve gelişme sürecinde Selin Pakaydın Peker’in hayallerini sizlerle paylaşıyoruz.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

Haberin Devamı

- Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

1983 yılı İngiltere doğumluyum. İTÜ, Gıda Mühendisliğini egitiminin akabininde Gıda sektöründe yaklaşık iki sene satış ve pazarlama alanında çalıştım. Bu arada eşim Şevki Can Peker'in aile mesleğini seçmesi, kendi mücevher mağazasını açması surecinde hep yanında olmuş, mücevherin buyulu dünyasında olmaktan çok mutlu olduğumu fark etmiştim. İşten cıktıktan sonra kendimi magazda buluyor, Ali Peker Mucevherat için tasarımların seçilmesinde, koleksiyonların oluşturulmasında bir fiil bulunuyordum. Kendi sektörümden daha mutlu olduğumu hissettiğim anda , gıda sektöründen uzaklaşmaya karar verdim.

- Takı tasarımı yapmaya nasıl karar verdiniz?

Ali Peker Mücevherat’ta geçirdiğim zaman zarfında mücevherin gizemli aynı zamanda karşı konulmaz çekimine uzun süre karşı koyamadım zaten o dönemde marka için tasarımların yönendirilmesine, koleksiyonların belirlenmesinde oldukça aktif rol oynuyordum. Sık sık atölyeye gidip ustalarlarımızla birlikte urunlerin uretim asamasında bulunmaktan buyuk keyif alıyordum. Ancak Ali Peker’in yıllardır süre gelen bir tarzı var, oturmuş bir hedef kitlesi ve tüketici beklentisi var. Ben ne kadar bu marka için üretsem de kendimi yeteri kadar ifade edemiyordum. Çünkü benim tarzım, beğenilerim bambaşka bir stili doğuruyordu. Ben de Ali Peker’i bambaşka bir tarza götürmektense, yeni bir marka yaratıp, A dan Z ye kendi tarzımı, becerilerimi ve tecrübelerimi yansıtmak istedim.Tasarım çizimlerinden tutun da, ürünün müşteriye sunulmasına kadar her aşamasına dahil oluyorum. Tabi bunun yanında kendimi şanslı da görüyorum, çünkü bu işi yıllardır yapan bir ailenin tecrübelerinden faydalanıp, sektör hakkında araştırmalar yaparak ve bizzat atölyelerde bulunup üretim aşamalarını takip ederek kendimi geliştirmeye çalıştım ve hala her gün yeni bir şey öğrenerek devam etmekteyim.

Haberin Devamı

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Markanızın adı neden Takika Dimond?

Aslına bakarsanız çok özel bir çıkış noktası yok.Takı ve kadını aynı isimde buluşturmak istedik. İlk etapta bununla ilgili bir çok çağrışım isim bulmuştuk. Akılda kalıcılığı, söylemindeki kolaylığından dolayı Takika olsun dedik.

Haberin Devamı

- Takının sizin için anlamı nedir?

Sadece takı değil de ben genel olarak aksesuar kullanmayı severim, özenle seçilmiş bir çantanın, bir ayakkabının yada bir takının kişinin tarzına ve karakterine dair ip uçları verdiğini düşünürüm. Kendim de iş ve sosyal hayatımda genel olarak sade kıyafetleri tercih eder, kullandığım aksesuarlar ile kombin yaparak hareketlilik ve farklılık katarım. Bu anlamda detaylardaki farklılık beni çok cezbeder. Bunu hemem hemen tüm tasarımlarımda da uygulamaya özen gösteririm. Çok basit, yalın görünen bir tasarıma öyle bir dokunuş yaparım ki, o tasarım bir anda kışkırtıcı bir hal alabilir.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Takı tasarımlarınız tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Tasarımlarımı “Yalın, sade ama bir o kadar da iddialı ürünlerin kompozisyonu olarak tanımlıyorum” Modern, özgün ve dinamik tasarımlardan oluşan, günün her saati takılabilecek fonksiyonellikten oluşan ürün yelpazemiz bulunmaktadır.

Haberin Devamı

- Geniş bir bakış açısına mı sahipsiniz?

Ne kadar genis bir bakıs acınız var ise o kadar yaratıcı olabilir o kadar uretebilirsiniz diye dusunuyorum. Farklıyı, daha once gorulmemişi uretebilmeniz için geniş bir açıdan bakmanız, dusunmeniz şart. Bu anlamda bende bu ozelliklere sahip oldugumu dusunuyorum, her ne kadar bunu bu işe başladıktan sonra fark etsem de:)

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Koleksiyonlarınızı hazırlarken tarihsel öğelerden, dönemlerden, toplumlardan etkileniyor musunuz?

Mücevher uretmek benim yasamımın her anında var, günlük yaşamda gözlemlediğim objeler, işaretler, manzaralar, kısaca yaşama dair her şeyden ilham alarak tasarımlarımı yapıyorum. Yeri geliyor guncel hayattan bir obje, yeri geliyor tarihten bir obje veya olaydan etkileniyorum. Koleksiyonlarıma baktığınızda kimi zaman tarihi bir caminin penceresini de görebilirsiniz, kimi zaman da bazı toplumların vazgeçemediği manevi değerlerini simgeleyen sembolleri de görebilirsiniz.

- Tasarımlarınıza hakim olan "temel düşünce" nedir?

Haberin Devamı

Takika’nın temel düşüncesi, KIŞKIRTICI SADELİK… Sade ama ince dusunulmuş detayları barındıran, kullanılan materyallerle sıradısı olabilen, şaşırtan tasarımlarımlar yaratmak….

Tarz olarak ben de yerel değerleri önemseyen, bunun yanında dış dünyada gelişen tasarımlarla ilgili algılarımı açık tutan biriyim. Hedeflediğim bir yol var, bu yolda özgün kalabilmek benim en karakteristik yönüm bence.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Takı koleksiyonlarınızın ayrı ayrı hikayeleri var mı?

Tüm koleksiyonlarımın çıkış noktası ve hikayesi birbirinden farklıdır. Aynı olan şey ise hepsine bir arada baktığında Takika Diamond’a ait olduğunu hissettirmeleridir.

- Kendi kulvarınızda yurt dışından başarılı bulduğunuz, çalışmalarından etkilendiğiniz isimler var mı?

Elbette ki bende gerek yurtiçinde gerekse yurt dışında aynı kulvardaki markaların ürettiklerini ve aksesuar, takı ve mücevher trendlerini yakından takip ediyorum.

- Moda, sanat, edebiyat vb alanların tasarımlarınız üzerindeki etkisi nedir?

Mesleğimin bir tür sanat olduğunu düşünüyorum. Tutkuyla yaptığım bir işimin olmasının lüksünü yaşıyorum aynı zamanda. Bana göre bir işin başarılı olmasının temel koşulu onu sevmekten geçer. Bizim gibi göze ve zevke hitap eden estetik bir meslek ile uğraşmak hem çok zor hem de çok keyifli. Böylesine bir işin içinde olduğunuz da moda ve trendleri takip etmek zorunluluğun da ötesinde bir noktaya getiriyor sizi Bu senenin başında hazırladığım bir AŞK-I MÜHÜR adında bir koleksiyonum vardı mesela, bu koleksiyonu tamamen tarihimizde ve edebiyatımızda yer alan MÜHÜR temasının özel yerinin yansımalarını hissederek hazırladım.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Başarıyı nasıl tanımlıyorsunuz?

Az önce de bahsettiğim üzere başarı ve tutku birbirini tetikleyen öğelerdir. Ben işimi aşkla, inancımla yapıyorum. Aynı zamanda işimi ve çalışma arkadaşlarımı çok sevdiğim için kısa zamanda zorlu süreçlerden kolaylıkla geçebileceğimi düşünüyorum.

- Tasarımın devamlı hale geldiği bir dönemde yaşamaktayız. Üretimlerinizin "özel" olması için neler yapıyorsunuz?

Bu mesleğin bence en önemli tarafı özgün olabilmekten geçiyor. Bu veya başka sektörde uzun yıllar kalıcılığınızı sürdürmek istiyorsanız mutlaka kendinize ait, sizi yansıtan tasarımlar yapmak durumundasınız. Sonucta farklı, rastlanmamıs parcalar urettiğinizde markayı ozel kılıyor. Benim tasarımlarım ve tüketiciye ulaşma şeklim markamın öne çıkan özellikleridir. Şöyle ki, dünyada henüz yeni oturmaya başlayan online özel tasarım mücevher satışını biz tüketiciye ulaşmadaki birincil tercihimiz yaptık, sunduğumuz hizmet ve güven duygusu kısa sürede ilgi gördü.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Tasarımlarınız oldukça sade bir formda, gösterişten uzak. Modanın oldukça abartılı olduğu bir dönemde nasıl böyle bir konsept oluştu?

Eşim Şevki Can Peker , kuyum sektörünün en köklü markalarından biri olan Ali Peker Mücevheratın 3. Kuşak temsilcisidir. Gözünü açtığı ilk günden beri önce dedesinden sonra babasından sektörün en önemli detaylarını yaşayarak öğrenmiş biridir. Benim de mücevher ile tanışmam eşimin sayesinde olmuştur. Onların yıllardır alışık olduğu, mücevher denildiği zaman arkasında durdukları sav; mücevherin ihtişamlı ve abartılı duruşu olması gerektiğiydi. Haliyle kullandıkları değerli taşlar ve materyaller de bu görüşü tamamlayan öğelerdir. Ben aksine KIŞKIRTICI SADELİĞİN peşindeyim, kendim gibi, beni yansıtan, ben olsaydım bunları takardım dediğim ürünler yapıyorum. Tasarladığım her şeyi kendim rahatlıkla günlük hayatta veya gece dışarı çıktığımda takabileceğim formda yapıyorum. Bunlar da sade, minimal ama kışkırtıcı bir tarafı olan detaylar bütünü… Aslına bakarsanız artık mücevherde son dönemlerde tarz olarak daha sadelik ve minimalizim ön plana çıkıyor. Bunun nedenlerden birinin de mücevherin ulaşılabilir olmasını sağlamaktan geçiyor.Çünkü bu tarz tasarımlar gösterişli, büyük pırlanta taşlı mücevherlere göre daha düşük fiyatlarla satışa sunuluyor.

-  Koleksiyonlarınız arasında sizler için "en özel" olan parçalar var mı?

Ben hiçbirini bu anlamada maalesef ayıramıyorum. Hepsinin yeri ayrı ve ozel benim için.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

-  Ulaşmayı amaçladığınız hedef kitleniz nedir?

Takika Diamond’ın bu işin başından beri ulaşmak istediği hedef kitle, özgün tasarımlar içeren, zarif, modern,sık değişen, dinamik ürün portföyü, bol çeşit, limitli sayıda üretim beklentisi olan tüketici ile buluşmak.

- İnsanların tasarımlarınıza nasıl tepkiler vermesini istiyorsunuz?

Takika Diamond markasının çıkışının en önemli yerini yakın çevremin tasarımlarımı beğenip, üzerilerinde taşımaları oluşturdu. Onların pozitif yaklaşımları ve daha büyük kitlelere ulaşma arzusu gün geçtikçe beni daha fazla mutlu etmeye başladı. Tasarımlarımı mücevher severlerin üzerinde gördüğümde tarifi edilmez mutluluğa kapılıyorum. Tüketicilerin olumlu dönüşleri, satış grafiğinin her geçen gün artışı, tasarımlarımın hakkında yapılan yorumlar beni fazlasıyla tatmin ediyor.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Kişiye özel tasarımlar yapıyor musunuz?

Takika Diamond markasında kişiye özel tasarımlar yapamıyoruz ancak, mühür koleksiyonumuzda isteyenler kendi el yazısı ile isim veya baş harf gibi figürleri kendi yazısıyla yazabiliyorlar. Ayrıca eşimin markası Ali Peker’de tamamen kişiye özel tasarımlar yapabiliyoruz.

- Markanızın yurt dışına açılma hedefleri nelerdir?

Öncelikli hedefimiz yurt içinde daha fazla mücevher severe ulaşmak ve online satis sitesinin satış grafiğini her gecen gün arttırmak. Hali hazırda görüştüğümüz , tasarımlarımın satışını gerçekleştireceğim satıs noktalarımız var. Sonraki hedefimiz yurtdışında da online satis sitesi kurup, Takika ürünlerini dünyada bir çok ülkeye gönderebilmek.

- Hazırlık aşamasında olduğunuz yeni koleksiyonunuz varsa, koleksiyon ile ilgili ipuçları paylaşabilir misiniz?

Şu sıralar yaz sezonu için yine deri detaylarını ve renkli pırlantaları kullanarak bir koleksiyon oluşturuyorum.

Takika Diamond - Selin Pakaydın Peker Röportaj

- Tasarımlarınızı satın almak isteyenler nerelerden ulaşabilir?

Takika Diamond’ın satış noktaları İstanbul, Akatlar Club Sporium’da bulunan mağazamızda, Antalya merkez ve Hilside Su Otel’de bulunan mağazalarımızda bulunmakta. Ayrıca tüm koleksiyonlarımız değil ama birçoğunun satışa sunulduğu online satış sitemiz www.takika.com adresimizden ürünlerimizi temin edebilirsiniz.

• Son olarak en büyük hayaliniz nedir?

Takika markasının hedeflediğimiz kitlelere ulaştığını görmek ve uluslar arası platformda tanınır bir marka haline getirmek.

TEŞEKKÜRLER:)

Yazarlar