Ekonomi Taksi ile uber masaya oturacak!

Taksi ile uber masaya oturacak!

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son dönemdeki taksici - UBER gerilimi hakkında konuşan Bakan Tüfenkci. “İki tarafı masaya oturtmadan bir karar vermek istemiyoruz. Arkadaşlarımıza yeni talimat verdik” dedi.

Taksi ile uber masaya oturacak

Taksiciler ve UBER arasındaki tartışmanın ardından taraflar buluşuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci. UBER ve taksicilerin aynı masaya oturarak sorunu çözeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

UBER’in vatandaşta karşılık bulduğu için sistemde yer aldığını belirten Tüfenkci. “Türkiye’de taksici esnafımız kendini check etmeli. Vatandaş neden UBER’i tercih ediyor iyi analiz etmeliyiz” dedi.

Vatandaş tercih ediyor

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Tüfenkci. taksici-UBER geriliminin sorulması üzerine. daha önce konuyla ilgili sektör analizi yaptıklarını belirterek. şunları söyledi:

“Biz serbest teşebbüs hürriyetinden yanayız. UBER vatandaşta bir karşılık bulduğu için yer alıyor ve piyasa kazanıyor. Direkt bakanlığımızın yetkisinde olan bir konu değil. Ama esnaf yönü itibariyle Türkiye’de gerek taksici esnafımızın kendini check etmesi. gerek de vatandaş neden UBER’i tercih ediyor bunu iyi analiz etmeliyiz. Bunun için sektör analizlerini yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Tüfenkci. “Tarafları dinlemeden. iki tarafı masaya oturtmadan karar vermek istemiyoruz. Önümüzdeki günlerde tarafları dinlemek istiyoruz. Arkadaşlarımıza yeni talimat verdik” dedi. Sorunun çözümünde şiddet kullanılmasına karşı olduklarını ifade eden Tüfenkci. şunları dile getirdi:

“Basına yansıyan hususlar hem taksici esnafımıza yakışmıyor. hem de tarafların doğru zeminde anlaşamamalarına neden oluyor. Biz İçişleri. Maliye ve Ulaştırma Bakanlığımızı da devreye sokarak belki bir koordinasyon içinde bir çalışmayı başlatacağız.”

Çiftlik Bank için kara para incelemesi...

Çiftlik Bank hakkında bir soru üzerine yapılan incelemenin tamamlandığını ve konunun Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettiğini ifade eden Tüfenkci. benzer 11 girişimin incelemesinin devam ettiğini ve kısa zamanda sonuçlanacağını söyledi.

Konu hakkında Sermeye Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (SPK) da inceleme yaptığını anımsatan Tüfenkci. “Kara para aklama yönünden de MASAK’ın da inceleme yapması noktasında müfettişlerimizin de talepleri var. Bunların da sonuçlanması bu tür girişimlerde bulunanlara esasında ders olacağına inanıyorum” dedi.

Konu hakkında bir ihmal olmadığını kaydeden Tüfenkci. şunları söyledi:

“Vatandaşların uyanık olması lazım. Bu sanal alemde kâr vaat ediyor. Neye göre ettiğini vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi lazım. Karşılığında bir teminat var mı. mal var mı? Vatandaş şikâyet etmediği sürece harekete geçmeniz mümkün değil. Vatandaşlarımızın hayatın olağan akışı. ticaretin genel seyri dışında büyük kâr vaat ederek toplanan paralara. ticarete her zaman şüpheyle yaklaşmaları gerekir.”

Haberin Devamı

Yemek çekleri aynen sürecek

Yemek çekleri hakkındaki taslak düzenlemede iskontoya ve ödeme süresine üst sınır getirildiğini anımsatan Tüfenkci. “Bunlar tamamen iki tarafın uzlaşmasıyla ortaya çıktı” dedi. Market alışverişlerinin yasaklanmasının Gelir Kanunu’ndan dolayı olduğunu belirten Tüfenkci. “Daha önce çıkarılmış ve vergi istisnası noktasında bir yasal düzenleme var. Bizim bu konuda ilgili bir düzenlememiz olmayacak. Şu anda nasılsa aynı devam edecek” dedi.

Halde Fransa modeli

Hallerle ilgili düzenlemeleri yerinde görmek için Fransa’ya gideceklerini ifade eden Tüfenkci. “İşleyişiyle ilgili bilgileri alıp bizim hal yasasıyla ilgili çalışmaları tekrar Gıda Komitesi’ne sunup onu Meclis’e taşıyacağız” diye konuştu.