Siyaset Talabani ile İbadi görüşmesine tepki

Talabani ile İbadi görüşmesine tepki

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Merkezi Irak Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yaşanan gerginliğe son verilmesi amacıyla geçen yıl hayatını kaybeden eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği  Genel Sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani başkanlığındaki heyetin Irak Başbakanı Haydar İbadi ile Bağdat’ta bir araya gelmesi tartışma konusu oldu.

Talabani ile İbadi görüşmesine tepki

Maaşlar ödenecek

Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, görüşmede siyasi ve güvenlik konuları, Irak’ın birliği, Irak ve Kürt yönetimi arasındaki sorunların Irak Anayasası çerçevesinde çözüm yolları ele alındı. Irak’ın birliği ve güvenliğinin korunmasına dikkati çeken İbadi, merkezi yönetimin attığı adımların Kürt bölgesindeki vatandaşların çıkarına olduğunu söyledi. İbadi görüşmede, Kürt bölgesine yönelik uygulanan uçuş yasağı dahil ambargonun kaldırılması ve memur maaşlarının şeffaf ve adil şekilde ödenmesinin sağlanacağı sözünü verdi.

Heyet, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki ile de bir araya geldi. Görüşme, Erbil yönetiminde tepki ile karşılandı. Eski Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin lideri olduğu KDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşme “fitne girişimi” olarak değerlendirildi. Irak Parlamentosu KDP Listesi Grup Başkanvekili Yardımcısı Şaxewan Ebdulla, heyetin İbadi ile Kürt Bölgesi’ndeki sorunları görüşme gibi bir misyona sahip olmadığını söyledi. Bu görüşmenin yeniden satma anlamına geleceği yorumunda bulundu.

İran kapıları açtı

Irak hükümetinin talebi üzerine Kuzey Irak’tan İran’a açılan Perwezhan, Başmak ve Hacümran sınır kapıları 15 Ekim’de İran yönetimince tek taraflı kapatılmıştı. Kuzey Irak’la İran arasında üç resmi sınır kapısı dışında resmi olmayan Kele, Seyranben ve Tevele sınır kapıları da kapanmıştı. Durumun normale dönmesi üzerine İran Kuzey Irak’a açılan sınır kapılarının hepsinin açılmasına karar verdi. Karar doğrultusunda sınır kapıları önceki gün tekrar ticarete açılırken insaan geçişleri de başladı.