Gündem Taliban’ın zulmünden kaçan 300 göçmen Türkiye’ye geldi

Taliban’ın zulmünden kaçan 300 göçmen Türkiye’ye geldi

23.09.2017 - 09:49 | Son Güncellenme:

Ağrı otogarı göçmenlerle doldu

Taliban’ın zulmünden kaçan 300 göçmen Türkiye’ye geldi

Afganistan’da terör örgütü Taliban ile devlet arasında yaşanan çatışmalardan dolayı hayatları alt üst olan ve örgüte boyun eğmek istemeyen 300 göçmen, daha iyi bir hayat kurmak umuduyla 18 gün yürüyerek İran üzerinden yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptılar. 4 gündür Ağrı otogarı çevresinde bulunan göçmenlerin hali yürek burkuyor.
Afganistan’da 2000’li yılların başından bu yana süregelen devlet ile terör örgütü Taliban arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce sivil insan yerinden oldu. Ülkede yaşanan çatışmalar ve istikrarsızlık nedeniyle ülkelerinde duramayan ve sayıları 300’ü bulan çocuklarında aralarında bulunduğu göçmenler, ülkelerinden kaçarak 18 gün gece gündüz demeden dağlarda aç ve susuz bir şekilde yürüdükten sonra insan kaçakçıları aracılığıyla İran üzerinden Ağrı’ya ulaştılar. İran’da insan kaçakçılarına 900 dolar veren kaçak göçmenler, insan kaçakçılarının ‘siz sınırı geçin bizim diğer ekip sizi Doğubayazıt’ta karşılayacak’ demesi üzerine yasa dışı yollarla sınırı geçerek Doğubayazıt’a geldiler. Burada insan kaçakçıları tarafından kandırıldıklarını anlayan göçmenler, karayolunda gece gündüz aç ve susuz bir şekilde yürüdükten sonra Ağrı otogarına ulaştılar. 4 gündür otogar çevresinde bulunan göçmenler vatandaşlar yardım elini uzatarak hayatta kalmalarını sağlıyorlar. Sayıları 300 olan göçmenler otogar esnafını da tedirgin ediyor. Otogarın dört bir yanında bulunan göçmenlerin bazıları hastayken, bazıları kavurucu sıcaklara aldırış etmeden asfaltın üzerinde uyuyorlar. Geceleyin havaların soğuduğu kentte göçmenler otogar çevresinde uyumaya çalışıyorlar. Aralarında çocuklarında bulunduğu göçmenlerin acı dolu bekleyişi devam ediyor.
Göçmenler arasında Türkçe bilen 2 kişiden biri olan Ahmet Fevzi (25) adlı Afganistanlı göçmen ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak buraya geldiklerini söyledi. Ülkelerinde terör örgütü Taliban’ın kendilerini rahat bırakmadıklarını dile getiren Fevzi, arkadaşları ile dağlarda aç ve susuz bir şekilde 18 gün yürüklerini ve çok zahmet çektiklerini vurguladı.

‘Biz Türkiye’de kalmak istiyoruz’

Havaların geceleyin çok soğuk olduğunu anlatan Fevzi, “Aç ve Susuzda kaldık, buraya gelmek için çok zahmet çektik. Soğuktan dolayı 2 arkadaşımız hastalandı. Bizim memleketimizi çok sıkıntılı savaş var. Taliban bizi bırakmıyor. DAEŞ’te var. Dağlarda yere düştük, çoğu yerimiz yara içerisinde acı çekiyoruz. Yürümekten ayaklarımız şişti, su topladı. Gece gündüz dağlarda yürüdük, bazen koştuk, yorulduk, hastalandık. Kaçakçılara para verdik. İlk olarak Afganistan’dan Pakistan’a geçtik. Buradan yürüyerek İran’a buradan da yasadışı yollarla Türkiye’ye geldik. Biz Türkiye’de kalmak istiyoruz. Çalışıp para biriktirdikten sonra ailelilerimizi de buraya getirmek istiyoruz. Yanımızda çocuklar ve kadınlarda var, bunlar yollarda çok rahatsız oldular. Şu an otogarda 300 kişiyiz. 4 gündür buradayız. Bizde kimlik yok, hiçbir şey yok. Otobüsler bize bilet satmıyorlar. Geceleri hava çok soğuk oluyor. Otogarın içerisinde hepimizi çıkardılar. Gece dışarıda yatacağız. Bazı arkadaşlarımız var 3 gündür soğuktan uyuyamıyorlar” dedi.

‘Bazı arkadaşlarımız var 3 gündür soğuktan uyuyamıyorlar’

Bir diğer Afganistanlı göçmen olan Eminullah Nazari ise, Kunduz kentine bağlı bir köyde yaşadıklarını daha sonra devlet ile Taliban arasında çıkan çatışmalar nedeniyle köyden Kunduz’a göç ettiklerini ifade etti. Kentte ev kiralarının yüksek olması nedeniyle geçinemediklerini ve bu yüzden ülkelerinden kaçtıklarını hatırlatan Nazari, “Kunduz kentinden geliyoruz. Biz köyde yaşıyorduk, savaş çıkması nedeniyle bizde Kunduz merkeze yerleştik. Kiraların yüksek olması nedeniyle oturamadık, kaçtık geldik. Şu anda da orada savaş var. Bizi İran’da Türkiye sınırında yakaladılar. Bizde ki tüm paraları ve yanımızda ne varsa bizden alarak bizi Afganistan’a gönderdiler. Afganistan’da 10 gün kaldıktan sonra bir daha yola düştük yola geldik ve insan kaçakçıları bizi Türkiye sınırından yasadışı yollarla geçirdiler. Doğubayazıt’tan Ağrı’ya yürüyerek geldik, 4 gündür buradayız, kimse bizi bir yere götürmüyor. İnsan kaçakçıları İran’dan Türkiye’ye geçerken bizden kişi başı 900 Dolar aldılar. Bize dediler siz sınırı geçin sizi sınırın diğer tarafında alacaklar. Sınırı geçtikten sonra bizi kimse almadı. Bizde geze geze gece gündüz yürüyerek Ağrı otogarına kadar geldik” ifadelerini kullandı.
Afganistan’da Taliban terör örgütünün kendileri ile savaş yaptığını ve askere giden gençlerin ailelerini tehdit ettiğini aktaran Nazari, bu yüzden gençlerin ülkeden kaçıp Türkiye’ye geldiklerini dile getirdi. Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu, vatandaşların kendilerine sıcak davranıp ekmek verdiklerine dikkat çeken Nazari, İran’da dayak yediklerini ve namaz kılmalarına izin verilmediğini söyledi.

‘Türkiye vatandaşları çok iyiler, bize yardımcı oluyorlar. İran’da bizi tutup dövüyorlar’

Nazari, “Yanımızda para olmadığı için buradaki vatandaşlar bize ekmek vererek yardım ediyorlar. Türkler bize yardım ettiler. Bize verilen ekmeklerle karnımızı doyuruyoruz. Hiç bir şey yemeden burada yaşayamayız. Türkiye iyi bir ülke, İstanbul’a gitmeyi istiyoruz. Türkiye vatandaşları çok iyiler, bize yardımcı oluyorlar. İran’da bizi tutup dövüyorlar. Onlar bizi sevmezler. İran’da bizim namaz kılmamıza izin vermiyorlar. Burası daha iyidir. Burada namazımızı da kılıyoruz, bize kimse bir şey demiyor. Biz aile olarak geldik. Orada savaş olduğu için kimse duramıyor. Taliban zaten bizlerle savaş yapıyor. Biz Afganistan’da askere giderken onlar babalarımızı tehdit ederek çocuklarınızı askere göndermeyin yoksa sizi de öldürürüz diyorlar. Bu korku yüzünden kimse duramıyor. Gençler ülkeden kaçarak bu taraflara geliyorlar. Askere gittiğimizde maaşta veriyorlar. Ama Taliban bırakmıyor. Babalarımıza diyorlar, çocuklarınızı askere göndermeyin onlar Amerika’nın parasını yiyorlar. Ondan sonra kimsede duramıyor. İşte yok zaten kimsede çalışamıyor. Gençlerde Türkiye tarafına geliyorlar” şeklinde konuştu.