Dünya Tam uzlaşmışlardı...

Tam uzlaşmışlardı...

28.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’in dün bariyerleri de kaldırma kararının ardından Kudüslü âlimler Müslümanlara Mescid-i Aksa’ya girme çağrısı yaptı. Ancak Filistinlilere müdahale gelince yine olay çıktı

Tam uzlaşmışlardı...

İsrail polisinin dün sabah Mescid-i Aksa’nın kapısındaki demir korkulukları da kaldırmasının ardından bölgede tansiyon düştü. İsrail Güvenlik Kabinesinin verdiği karar üzerine Mescid-i Aksa’nın kapılarındaki dedektörleri söken polis, kapılarda kalan demir korkulukları da kaldırdı. Böylece 14 Temmuz’da iki İsrail polisinin öldürülmesinin ardından Mescid-i Aksa çevresine getirilen güvenlik önlemlerinin tamamen kaldırıldığı açıklandı. Bu adımın ardından toplanan Kudüslü alimler, İsrail’in tüm uygulamalarını kaldırdığını belirterek halka Mescid-i Aksa’ya tekrardan girme çağrısı yaptı. Bu haber bölgedeki Filistinliler tarafından büyük sevinçle karşılandı. İsrail Güvenlik Kabinesi’nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa’nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz’da kaldırılmıştı. Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa’nın kapılarında namaz kılıyordu.
Ancak tüm olumlu gelişmelere karşı, Filistinlilerin Mescid-i Aksa girişi esnasında müdahale gelince olaylar çıktı. İsrail polisinin, iki haftanın ardından Mescid-i Aksa’ya giren Filistinlilere Hutta Kapısı’nda müdahale ettiği bildirildi. Olayda 10 kişinin hafif yaralandığı belirtilirken, Aksa’nın kapılarında izdiham yaşandığı, on binlerce kişinin kapılara akın ettiği ifade edildi.
Abbas temkinli
Bununla birlikte son gelişmeler Filistinli siyasi liderler tarafından temkinli karşılandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik son uygulamalarına tepki olarak açıkladıkları “ilişkileri askıya alma” kararının halen geçerli olduğunu belirtti. Abbas, “Geleceğe yönelik bakışımızla ilgili çalışmalarımızı, Kudüs’te yaşananları dikkate alarak yapacağız. Yani henüz her şey bitmedi.” dedi. Gazze Şeridi’nde yönetimde olan Hamas ise gelişme üzerine “savaş henüz bitmedi” açıklamasını yaptı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin aldığı karar ise ülke içinde bazı kesimlerce tepkiyle karşılandı ve geri adım olarak değerlendirildi. İsrail Milli Eğitim Bakanı ve Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett, hükümetin Mescid-i Aksa’nın kapılarına kurduğu dedektör ve kameraları kaldırmasını sert bir dille eleştirdi. Bennett, İsrail hükümetinin geri adım atmasını “teslimiyet” olarak niteledi.