Gündem Tarafsızlığımızı koruyoruz ama...

Tarafsızlığımızı koruyoruz ama...

16.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çavuşoğlu, Katar krize ilişkin olarak, “Bizim arzumuz Körfez İşbirliği Konseyi içinde sorunun tarafı olan ülkelerin bir araya gelmesi. Sorunun çözülmesi tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlışları da söylüyoruz” dedi

Tarafsızlığımızı koruyoruz ama...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunus’a bir ziyarette bulunmak istediğini, bunun tarihini de belirleyeceklerini vurguladı. 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından kardeş Tunus halkı ve hükümetinden çok büyük destek gördüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, “FETÖ sadece Türkiye için değil, bulunduğu her ülke için de bir tehdittir. Kardeş Tunus’ta da mevcudiyeti vardır ama Tunus hükümeti bunlara yönelik tedbir almaya başladı” diye konuştu.
Defakto bir durum var
Çavuşoğlu, görüşmede Körfez krizini de değerlendirdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bu krizden rahatsızlık duyduğumuzu hiç saklamadık. Kardeş ülkeler arasında böyle bir sorunun yaşanmasını hiç arzu etmezdik ama ortada defakto bir durum var. Bu sorunun çözülmesi için hem düşüncelerimizi paylaşıyoruz hem tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlış olanları da söylüyoruz ve sorunun çözümüne de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Katar’dan sonra Kuveyt’i ziyaret ettim ve yarın da inşallah, kısmet olursa Mekke’ye giderek Suudi Arabistan ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Samimi bir şekilde kardeşler arasındaki bu sorunun çözülmesi ve sürecin atlatılması için çaba sarf ediyoruz. Tunus da aynı şekilde dengeli bir yaklaşım sergiliyor ki olması gereken budur.”
Doğru bir adım değil
Türkiye olarak amaçlarının bu krizin bir an önce aşılması olduğu değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, ramazan ayında 4 ülkenin Katar’a karşı aldığı bu kararların doğru adım olmadığını kaydetti. Sorunları çözmek için insanların günlük hayatını etkileyecek kadar ileri giden adımlar atmaya gerek olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bizim arzumuz Körfez İşbirliği Konseyi içinde özellikle sorunun tarafı olan ülkelerin bir araya gelerek açık açık sorunun ne olduğunu, nereden kaynaklandığını ve ne istendiğinin konuşulması” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’dan, bu sorunun çözümünde öncü olmasını beklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bundan sonraki süreçte tırmandırmadan yumuşama dönemine geçip de bu sorunu bir an önce çözmemiz lazım” dedi.

‘Katar’ın uçak alması doğal’

Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Katar’ın başkenti Doha’daki El Rayyan Üssü’ne asker görevlendirmesine ve Katar ile ABD arasında imzalandığı duyurulan askeri anlaşmalara ilişkin bir soruya “Ben burada bir tırmandırma görmüyorum. Katar’ın diğer ülkeler gibi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır gibi, Kuveyt ne kadar alıyor bilmiyorum ama Kuveyt her zaman yumuşak gücünü ön plana çıkarıyor, kendi savunması için gerekli uçak ya da ürünleri alması doğaldır. Bizim Meclis’te onaylanan anlaşma ise rutin bir işlemdir. Yani sadece bu döneme denk gelmiştir.” dedi.Katar’a üs kurulması konusundaki ikili anlaşmanın 2014’te imzalandığına ve bu çerçeve anlaşmasının TBMM’de onaylandığına dikkat çeken Çavuşoğlu, uygulama anlaşmasının ise 2016’da imzalandığını hatırlattı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman’a da ülkesinde benzer bir üs kurulabileceği önerisinde bulunduğunu da söyledi.

Katar: Türkiye’yi takdir ediyoruz
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, Katar’a yönelik ablukada ülkesinin yanında durduğu için Türkiye’yi takdir ettiğini bildirdi. El Sani, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Türk halkını ve Türk yönetimini takdir ettiğini belirterek “Bize karşı uygulanan ambargo karşısında Türk yönetiminin ve kardeş Türk halkının yanımızda yer alan adil duruşunu takdir ediyoruz” ifadesini kullandı. Katar’ ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ve Dışişleri Bakanı ile de bir araya gelmişti.