Gündem Tarih sayfalarından feryatlar yükseliyor: Hocalı Katliamı

Tarih sayfalarından feryatlar yükseliyor: Hocalı Katliamı

13.04.2018 - 11:14 | Son Güncellenme:

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleştirilen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirdiği Hocalı’ya daha yakından bakalım.

Tarih sayfalarından feryatlar yükseliyor: Hocalı Katliamı

Tarihte insanlar var oldukça coğrafyalar da katliamlara sahne olmaya devam etmektedir. Coğrafyamız ve insanlığımız savaşlardan, katliamlardan bıkmış durumdadır. Oysa ki savaşa karşı bıkkınlığını Ermeni besteci Aram Tigran şöyle ifade etmiştir: “Dünyaya bir daha gelsem; ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım.”

Haberin Devamı

Katliamda hayatını kaybeden sayısız evlat, baba, anne, sevgili...

Hocalı, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki bir kasabadır. Adını katliam kelimeleriyle beraber sık sık duymamızın sebebi ise 26 Şubat 1992 tarihinde saklıdır. Ermeni Hükümeti’nin gerçekleştirdiği bu katliam, savaşın çirkin yüzlerinden sadece biridir. Hocalı 1992’de 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 sivil hayatını kaybetti. Bilançonun bu sayının çok üzerinde olduğu düşünülmektedir. Katliam, Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilmiştir. Vahşetin boyutu derisi yüzülen insanlara kadar varmaktadır. Bu insanlar arasında hamile kadınların da varlığı bilinmektedir.
Dönemin zorlu şartlarında binlerce sivil mağdur olmuştur. Vatanlarını geride bırakmak zorunda kalan insanlar farklı ülkelere göç etmek zorunda bırakılmıştır. Yaşanılan acı olaylar her yıl anma etkinliklerinde hafızalarda diri tutulmaya çalışılmaktadır. Katliam kuşağının torunları ise yaşananları dedelerinden aile büyüklerinden dinleyerek büyüyor.

Hocalı Katliamı failleri hâlâ hak ettikleri cezayı almış değil

1991’de Ermenistan’a bağlı kuvvetler Karabağ’ın başkenti ilan edilen Hankendi’yi ele geçirmişlerdi. Hankendi’nin ardından bu sefer Hocalı hedef alındı. Katliam 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecesinde gerçekleşmiştir. Ermenistan, SSCB 366. Alayı’nın desteği ile giriş ve çıkışlarını kapattığı Hocalı’da 11 saat gibi kısa bir sürede 613 sivili katletti. Katliamın failleri hâlâ adil bir yargılanma sisteminden geçmiş değiller. Nitekim katliamın olduğu dönemde, bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan komutanlık yapmıştır.

Ermeni Kuvvetlerin bıraktığı acı izler anma etkinliklerinde anılıyor

Üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen zulmün izleri hâlâ hatıralarda. Katliamın 26. Senesi kapsamında Azerbaycan’da anma etkinlikleri düzenlendi. Başkent Bakü’ye bağlı Hatai bölgesinde bulunan Hocalı Anıtı’na çelenk bırakıldı. Ayrıca anma törenleri gerçekleştirildi. Yapılan zulümlerin unutulmaması ve mağdur sivillerin, katledilenlerin hakları adına anma etkinlikleri her yıl devam etmektedir.