Gündem Tarihi çeşmeler harap durumda!

Tarihi çeşmeler harap durumda!

01.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘İstanbul’un 100 Hanım Çeşmesi’ adlı kitap, tarihi kıyımı gözler önüne serdi. Kitaptaki görseller tarihi çeşmelerin harabeye döndüğünü ortaya çıkardı

Tarihi çeşmeler  harap durumda

Tarihi kayıtlarda, dünyada en çok çeşmesi olan şehir olarak geçen İstanbul’da, Osmanlı döneminden kalan çeşmelerin envanteri denilebilecek bir çalışma İBB Kültür A.Ş. tarafından hayata geçirildi. Nilay Köse ve Mesut Meyveci tarafından hazırlanan “İstanbul’un 100 Hanım Çeşmesi” adlı eser, bir yönüyle yaşanan tarihi kıyımı da gözler önüne serdi. Kitaptaki görseller, tarihi çeşmelerin birçoğunun harabeye döndüğünü ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Asfalt kurbanı

İstanbul’deki 200’e yakın tarihi çeşmenin anlatıldığı kitapta Beşiktaş’taki bir binanın dış cephesinde kalan Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi’nin bugünkü durumu oldukça dikkat çekici. Şu an Yeniçeri Apartmanı’nın dış cephesinde bulunan çeşme, bina ve önündeki çeşitli eşyalar sebebiyle oldukça zor fark ediliyor.

Kitapta asfalt yol kurbanı olan eserlerden Bezmialem Valide Sultan Çeşmesi’nin bugünkü durumuna da değiniliyor. Padişah 2. Mahmud’un eşi Bezmialem Valide Sultan tarafından 1841’de Kasımpaşa’da yaptırılan çeşmenin bir kısmı asfalt altında kalmış.

Kurtarılmayı bekliyor

1698’de Galata Yüksek Minare Sokağı’ndaki Emekyemez Mescidi yakınında yaptırılan Cudidil Valide Sultan Çeşmesi de kurtarılmayı bekliyor. Harap durumda bulunan çeşmenin ayna taşı bulunmazken, musluk kısmı ise kırılmış halde görenleri derinden yaralıyor.