Gündem Tarihi duruşma... Perinçek AİHM'de

Tarihi duruşma... Perinçek AİHM'de

28.01.2015 - 11:08 | Son Güncellenme:

-İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 1915 olaylarına ilişkin AİHM'de görülen davasının temyiz duruşması için Strazbourg'da. AİHM'deki tarihi davaya Türkiye, Ermenistan ve İsviçre'nin yanı sıra Fransa'da dahil oldu. -Türk heyeti de salonda, duruşmayı izledi. Deniz Baykal ve Egemen Bağış'ın yan yana oturduğu görüldü. Dışarıda da çok sayıda Türk toplandı. -Duruşmada Ermenistan'ın hukuk ekibinde, ünlü aktör George Clooney'nin avukat eşi Amal Alamuddin Clooney de yer alıyor. -Duruşmada Perinçek'in avukatı "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi." dedi. İsviçre ise "İnkar, kamu düzenine tehdittir" görüşünü savundu. Perinçek ise "Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti Ermeni yurttaşlarına karşı toplan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi" diye konuştu. -AİHM'de görülen Doğu Perinçek'in taraf olduğu temyiz duruşması sona erdi. -Perinçek duruşma sonrası "Bundan sonra kimse Türkler soykırım yapmıştır diyemez" dedi.

Tarihi duruşma... Perinçek AİHMde

İŞÇİ Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre'de verdiği konferanslarda, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" demesi üzerine bu ülke yargısınca 'ırkçı ayrımcılık' gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 'ifade özgürlüğü' vurgusu yaparak İsviçre'yi haksız bulmuştu. Perinçek-İsviçre davasının temyiz duruşması bugün yapıldı. Duruşma sona erdi.
PERİNÇEK: AVRUPA'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BURADAYIZ

Haberin Devamı

Bugün Avrupa'nın en yüksek mahkemesinin son karar mercii olan Büyük Daire'deki duruşmada tarihi anlar vardı.

Mahkemede konuşan Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için geldiklerinin belirterek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17 Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor" dedi. Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan Perinçek, I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Perinçek, şöyle devam etti:
TÜRKLERİ AŞAĞILAMANIN ARACI HALİNE GETİRİLDİ
"Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi."
NEFRET SUÇU DAVANIN KONUSU DEĞİLDİR
Perinçek adına konuşan Avukat Mehmet Cengiz, davanın özünün düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyledi. Cengiz, "Perinçek hakkında ırkçılık ve nefret suçu açısından açılmış bir dava yoktur. Irkçı söylem ve nefret suçu bu davanın konusu değildir" diye konuştu. Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu kaydetti.
Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu kaydetti. Perinçek'in cezalandırılmasının Avrupa standartlarına uymadığının altını çizen Cengiz, Perinçek'in Almanya ve Fransa'da da aynı konuşmaları yapmasına karşın bu ülkelerde herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Perinçek'in avukatlarından Avrupa hukuku uzmanı İngiliz Profesör Laurent Pech, "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi. 1915 sonrası suçlar işlendiğini inkar etmedi" dedi.

Haberin Devamı

PERİNÇEK: ARTIK KİMSE SÖYLEYEMEZ

Perinçek, duruşma sonrası şunları söyledi: "Avrupa’nın ifade özgürlüğü, batı demokrasi geleneği tekrar AİHM’de tartışıldı. AİHM Ermeni olaylarını, Yahudi soykırımıyla karşılaştırılmasının yanlışlığını tekrar, önceden olduğu gibi yineledi. Mahkeme Yahudi soykırımıyla Ermeni sorunlarının aynı olmadığını, eşitleştirilmesinin yanlışlığına dikkat çekti. İsviçre hükümetinin kararı, diğer batılı ülkelerin vermiş olduğu kararı bozuyor. Çünkü bundan sonra kimse Türkler soykırım yapmıştır diyemez. Bu dava bir örnektir."

ÜNLÜ AKTÖRÜN EŞİ ERMENİ HEYETİNDE

Ünlü aktör George Clooney'nin eşi Avukat Amal Alamuddin Clooney de davaya müdahil olan Ermenistan'ın hukuk ekibinde yer aldı.

TÜRK HEYETİ DE SALONDA

Duruşmayı izleyenler arasında AK Parti milletvekilleri Şaban Dişli, Egemen Bağış; CHP milletvekilleri Gülsüm Bilgehan, Haluk Koç, Deniz Baykal, Süheyl Batum da bulundu.
AİHM önünde 50 civarında Ermeni ve 500"e yakın Türk de gösteri düzenliyor. Polis AİHM önünde ve içinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Perinçek'e destek için gelenler arasında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Zekeriya Beyaz, Nasuh Mahruki de yer aldı.
BAYKAL VE BAĞIŞ YAN YANA

Haberin Devamı

Duruşmayı izleyenler arasındaki eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, duruşma öncesi "Önemli hukuki yansımaları olacak bir dava. Bizim burada olmamız da konuya Türkiye’nin ilgisinin bir göstergesidir. AİHM daire kararı doğrultusunda bir karar çıkmasını bekliyoruz. Düşünce özgürlüğü yönünde alınacak bir karar önemlidir" dedi. Baykal ile Egemen Bağış'ın duruşmayı yan yana izlediği görüldü.

Tarihi duruşma... Perinçek AİHMde

AK Parti Milletvekili Ahmet Berat Çonkar da,"İfade özgürlüğü, Türkiye olarak her zaman savunduğumuz bir değer. Avrupa bu davada bir görüşün baskılanması tehdidiyle karşı karşıyadır. Biz burada ifade özgürlüğüne destek için bulunuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davanın geçmişi, İsviçre’de 2005 yılında çıkarılan "Ermeni soykırımının inkâr edilmesini yasaklayan" yasaya dayanıyor. Perinçek, yürürlüğe girmesinin ardından yasaya meydan okumak için İsviçre'ye gitti, burada üç kentte katıldığı konferanslarda “Ermeni soykırımı emperyal bir yalandır” temalı konuşmalar yaptı. İsviçre'nin Winterthur kentinde düzenlenen panel sırasında, Winterthur Savcısı'nın talimatıyla ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. İsviçre mahkemelerince 90 gün hapse mahkûm edildi. Mahkûmiyet kararı ertelendi

Tarihi duruşma... Perinçek AİHMde

Kaynak: Al Jazeera

Yazarlar