Gündem Tarihi eser kaçakçıları jandarmaya takıldı

Tarihi eser kaçakçıları jandarmaya takıldı

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aksaray ilinde höyük kazarak çıkardıkları tarihi eserleri satmak için İstanbul’a getiren iki kaçakçı, bin 981 parça paha biçilemeyen Roma ve Bizans dönemi eserlerle yakalandı.

Tarihi eser kaçakçıları jandarmaya takıldı

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Aksaray’da ikamet eden D.C. ve G.Y. isimli şahısların kaçak kazı sonucu elde ettikleri Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserleri İstanbul’da 1 milyon dolara piyasaya sürmek için müşteri aradıkları istihbaratını alınca harekete geçti. Şüpheli şahıslar tarihi eserlerle İstanbul il sınırlarına giriş yaptığı sırada takibe alınıp Çekmeköy mevkiinde durduruldu. Araçtaki aramada, ain 981 parça tarihi eser ele geçirildi. Sürücü D.C ile yanında bulunan G.Y. isimli şahsı gözaltına alan jandarma ekipleri, ele geçirilen tarihi eserleri İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti.

Haberin Devamı

Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, Roma ve Bizans dönemlerine ait paha biçilemeyecek değerde olduğu ve Roma ve Bizans dönemlerinin aydınlatılamayan bazı dönemlerine ışık tutacağı belirtilen eserler, 2863 Sayılı Kanun kapsamında korumaya alındı. D.C. ve G.Y. isimli şüpheli şahıslar işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.