Edirne "Tarihi Komşularla Öğrenmek" Konulu Konferans

"Tarihi Komşularla Öğrenmek" Konulu Konferans

17.03.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Togan: "Türkler tek bir yerde bulunmamış oldukları, çok farklı noktalara gittikleri için çok komşuları var. Her gittikleri yerdeki komşularını öğrenecek olursak dünya tarihini öğrenmiş oluruz"

Tarihi Komşularla Öğrenmek Konulu Konferans

EDİRNE (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan, "Türkler tek bir yerde bulunmamış oldukları, çok farklı noktalara gittikleri için çok komşuları var. Her gittikleri yerdeki komşularını öğrenecek olursak dünya tarihini öğrenmiş oluruz." dedi.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tarih Okulu Topluluğu tarafından organize edilen "Tarih ve Medeniyet Konuşmaları" etkinlikleri kapsamında Balkan Kongre Merkezi'nde "Tarihi Komşularla Öğrenmek" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İsenbike Togan, tarihi doğru ve anlamlı şekilde öğrenmek için komşuların ve çevrenin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türklerin tarih boyunca farklı coğrafyalarda bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Togan, Türklerin dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

"İnsan kimliğini çevresinde öğrenir. Onun kimliğini çevresi verir." diyen Togan, şöyle devam etti:

"Halbuki biz tarihe bakarken çevreye bakmayız. Türkler tek bir yerde bulunmamış oldukları, çok farklı noktalara gittikleri için çok komşuları var. Her gittikleri yerdeki komşularını öğrenecek olursak dünya tarihini öğrenmiş oluruz. Bu açıdan komşularla ilişkiler, komşuları tanımak çok önemli. Biz genelde bu yolu seçmedik. 19'uncu yüzyıldaki milliyetçilik ve milli kimlik akımlarından sonra daha çok Tüklere bakmaya başladık. Halbuki daha önce Müslüman ülkelere bakılıyordu ve Hz. Nuh'tan gelen bir tarih anlayışı vardı. O anlayışta yine yurt dışındakilere bakmıyordu. Türkler, Hunlardan itibaren tarih kitaplarına girmiştir. Bana bir gün 'tarih ne için lazım?' diye soruldu. Tarih, öğrenmek içindir, anlamak için öğrenmektir. Tarihe hangi açıdan baktığımız çok önemli. Kendimiz açısından mı bakıyoruz yoksa çevremizi de göz önünde bulundurup o düzlemde mi bakıyoruz."

Haberin Devamı

Konferansa, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.