Ekonomi Tarıma dev destek

Tarıma dev destek

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çiftçiye müjde var. Çiftçinin mazot maliyetinin yarısı karşılanacak. Talep edene krediyle 300 baş damızlık koyun ve yem verilecek. Kredinin 2 yılı geri ödemesiz.

Tarıma dev destek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003’te başlattıkları mazot desteğinin devam edeceğini açıklayarak, “23 Şubat 2018’den itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Et ihtiyacının karşılanması ve fiyatların düşmesi için yeni bir adım atılacağını kaydeden Erdoğan, “Projeyle talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz” diye konuştu.

Zeytin dalı verildi

Erdoğan, dün Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Çiftçiler Buluşması; Üreten Çiftçi, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye” isimli programa katıldı. Kürsüye çıkarken Erdoğan’a, salondaki çiftçiler tarafından zeytin dalı verildi. Erdoğan da konuşmasına başlamadan önce zeytin dallarını kürsüye iliştirdi. Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:

-“Güçlü ülke, sadece ordusu, ekonomisi, diplomasisi güçlü olan ülke değildir. Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir. Sofrasında tükettiği gıdayı dışarıdan alan, en temel ihtiyaçlarını ithal eden bir ülkenin ‘bağımsızlık’ iddiası havada kalmaya mahkumdur.

Haberin Devamı

-Tarım politikalarımızı, günübirlik veya popülist yaklaşımlarla değil, planlı, programlı, kısa, orta, uzun vadeli hedefleri olan kapsamlı projelerle belirledik. Çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003’te ilk kez mazot desteğini başlattık. Şimdi de 23 Şubat 2018’den itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız. Hayırlı olsun.

-Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık koyun ve sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlamak üzere bir adım atıyoruz.

Tarıma dev destek

Yeni bir dönem...

Bu projeyle talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedellerinden mahsup edeceğiz.

Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere ise Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca, TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu ilk 2 yılı geri ödemesiz; bak bu kıyağı da unutmayın; 7 yılda bankaya ödüyor.

Böylece hem başlangıçta imkan sağlayıp, hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta hep yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz.”

Fiyat kontrolü sağlanıyor...

Başbakan Binali Yıldırım da, “15 yıl önce kişi başına kırmızı et tüketimi Türkiye’de 5 kilo idi. Şimdi 15 kiloya çıktı. Üç kat artış oldu. Hayvancılıktaki artış hızlı olmadığı için geçici süre de olsa bir miktar ithalat yapmak suretiyle fiyat kontrolünü sağlıyoruz. Ancak ana hedefimiz, damızlık sayısını artırarak, burada da dışa bağımlı olmaktan kurtulmaktır.

Haberin Devamı

Bunun için bakanlığımız bir proje başlattı. Konuyu büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Tarımsal hasılada Avrupa’da 4. sıradaydık şimdi birinci sıradayız. Teknolojide ilimde ne kadar iyi olursanız olun, tarım her devrin vazgeçilmez sektörüdür. İnsanlar, yiyecek, içecek ve hayat devam edecek.

O bakımdan tarıma verilen destekler, geleceğe yatırım anlamına geliyor” dedi.

2018, Buzağı Yılı ilan edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, “Büyükbaş hayvancılığın anası olan düve sayısının artması için birçok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. Düve adayı olan buzağıların korunması ve geliştirilmesi için ciddi önlemler aldık. 2018’i, ‘Buzağı Yılı’ ilan ettik. Amacımız, hayvan hastalıklarını önlemek ve buzağı kayıplarını azaltarak hayvan varlığımızı artırmaktır.

Küçükbaş hayvancılığımızın geliştirilmesi ve ihtiyacımız olan anaç koyun sayısını elde etmek için projelerimizi yakın zamanda uygulamaya başlayacağız. Hayvansal üretimde, yerli ve yeterli üretimi ve net ihracatçı bir ülke olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.