Adana Tarımın Yükünü Çeken Kadınlar Çalışma Şartlarından Dertli

Tarımın Yükünü Çeken Kadınlar Çalışma Şartlarından Dertli

15.10.2017 - 10:50 | Son Güncellenme:

.

Tarımın Yükünü Çeken Kadınlar Çalışma Şartlarından Dertli

Adana’da zorlu şartlarında tarla ve bahçelerde düşük yevmiyelerle çalışan kadın işçiler emeklerini karşılığını alamadıklarından dertli. Tarım işçisi Fatma Özçelik, “Sosyal güvencem olsun isterdim. Bu işi yapmaya mecburum. Çocukları evde bırakıp geliyorum" dedi.
Tarlada yaz, kış demeden her gün en az 13 saat mesai harcayan ve sadece 54 TL yevmiye alan kadın tarım işçileri zorlu yaşam ve çalışma şartları nedeninden yakınıyor.
Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’nde bulunan bir narenciye bahçesinde mandalina hasadı yapan kadınlar, başlarındaki elcinin onlara hakaret etmesini bile önemsemeden ekmek parası için işlerini yapıyor. Kimi küçük yaşta aile ekonomisine destek olurken kimisi ise ilerleyen yaşına rağmen hala tarlalarda bahçelerde çalışıyor.
Bu işçilerden biri de 6 çocuk annesi 40 yaşındaki Fatma Özçelik. Mecbur olduğu için bu işi yapmak zorunda olduğunu söyleyen Özçelik, “Yapamazsak evlatlarımız aç kalacak. Kimi zaman çamurda geziyoruz, ayakkabılarımız, terliklerimiz yırtılıyor. Mecbur olmasak çocuklarımızı okuturduk, bir meslek sahibi yapardık. Ama mecbur onları da alıp işe geliyoruz. Kimisi evde kalıyor. Akşam eve gidip yemek yapıyoruz. Sabaha karşı kimi zaman 4’de geliyoruz, akşam 7’ye kadar çalıştığımız oluyor. Yevmiyelerimizde biraz ucuzdur. Bu şartların altında biraz daha yüksek olsa iyi olur. Görsünler bizi böyle ne kadar zor şartlarda çalıştığımızı. Şuanda ben 1,5 yaşındaki oğlumu eve bıraktım. Ne zaman kamyon dolsa o zaman gidiyoruz. Hayatımız kolaylaşsın istiyoruz, yevmiyelerimiz zamlansın istiyoruz biz başka bir şey istemiyoruz ki. Sosyal güvencemiz yok. Yeşil kartlıyız. Sigortamız olsun isterdik” diye konuştu
Yüreğir Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Şemsigül Aybaba ise oda olarak tarım işçilerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, “Köy köy gezerek haklarını anlatıyoruz. Sigorta hakları için gerekli mercilere başvuru yapıyoruz. Özellikle kalacak ortam hazırlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Bölgemize birçok aile mevsimlik tarım işçisi olarak geliyor ama kalacak yerleri olmuyor. Bu hayat şartlarının kolaylaştırılması için bu konteyner kentler kurulması konusunda çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.