Ege Tarladan sofraya ‘enginar’ sağlığı

Tarladan sofraya ‘enginar’ sağlığı

30.04.2017 - 06:11 | Son Güncellenme:

Uluslararası 3. Urla Enginar Festivali, konuklarını ağırlamaya devam ediyor. 1 milyon ziyaretçinin hedeflendiği festival, enginarın sağlığını hiçbir aracı sokmadan sofralara götürmenin imkanını sunuyor

Tarladan sofraya ‘enginar’ sağlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, Delice (Delis) Uluslararası Gurme Kentler Ağı, Urla’ya gönül verenler tarafından düzenlenen Uluslararası 3’üncü Urla Enginar Festivali renkli görüntülere sahne olmaya devam ediyor. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, enginarın Yunan mitolojisinde de var olduğunu anlattı. Sibel Uyar, şunları söyledi: “Ege kıyılarının bu kadar yüksek medeniyetler üretmesinin sebebi; yaşadığımız coğrafranın çok cömert olması. Toprak ana bizleri bağrına basıyor. Urla’da enginar iki yılda neleri değiştirdi. Üretim yüzde 43 arttı. Üretim alanları iki yılda tam bin 300 dönüm arttı. Bu yıl üç milyon kök enginar üretimi oldu. Bu ne demek, Urla rüzgarıyla yetişmiş 9 milyon baş enginar tatlandıracak sofraları. Çiftçimizi nasırlı elleriyle sofralara hiçbir aracı sokmadan, sofralarınıza sağlık götüreceksiniz.”

Üreterek kalkınacağız

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise tarımın ve beslenmenin ne demek olduğunu bildiklerini belirterek, “13 yıldır tarımın, kırsalın kalkınması için var gücümüzle çalışıyor, üretiyoruz. 7 sene önce yarımada nasıl kalkınır diye çalışma yaptık. Birçok fikir çıktı, üç sene önce 20’yi aşkın bilim insanıyla yarımada kalkınma stratejik planını belirledik. Değerlerimizi ön plana çıkardık. Çeşme’de ot festivali aldı başını gidiyor. Urla’da üçüncüsünü yaptığımız enginar festivalini tüm Türkiye biliyor. Bunları yenileri takip edecek. Biz alın terimizle, emeğimizle, üreterek kentimizin kalkınacağına inanıyoruz” dedi.

Festivale bu yıl Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen şefler, enginar ile yapacakları yemeklerin sunumunu gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Harika tatlar

Urla, Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan atölyelerde, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün dünyaca ünlü şefleri, enginarın farklı tariflerini izleyicilere aktardı. İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk, öğrencilerin aldığı eğitimle yaratıcılıklarını buluşturduğunu ve birbirinden farklı ürünler ortaya sunduğunu söyledi.

Öğrencilerin Ege mutfağını dünyaya tanıtma hedefiyle eğitim aldığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen eğitmenlerimiz, mutfağın inceliklerini öğretiyorlar” dedi.