Gündem Tartışma yaratan mescit tamamlandı

Tartışma yaratan mescit tamamlandı

23.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı’nda inşa edilen Boğazkesen Mescidi’ne girdi. Kubbe dışındaki kısımları tamamlanan mescidin açılışı Kurban Bayramı’nda yapılacak...

Tartışma yaratan mescit tamamlandı

Yıllar boyunca konserlere ev sahipliği yapan Rumeli Hisarı’nda inşa edilen “Boğazkesen Mescidi”nin kubbe dışındaki kısımları tamamlandı. Mescidin iç kısmı ilk kez Milliyet tarafından görüntülenirken, resmi açılışın Kurban Bayramı’nda yapılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı’nda 2008’e kadar konserler veriliyordu. 2008 yılında ise konserler sona erdi ve İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 Ekim 2009’da açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı’ndaki tarihi mescidin minaresinin, duvar ve sarnıç kalıntılarının mevcut durumları ile muhafaza edilmesine karar verdi. Mescit, birinci grup kültür varlığı olarak tescil edildi.

Bu süreçte mescidin aynısını yapmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), aylar süren çalışmanın ardından projeyi hazırladı ve Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak, mülkiyeti kendisinde bulunan mescidin yapımı için 28 Mayıs 2013’de yapı ruhsatı aldı. Projenin hayata geçirilmesi için İBB ile İstanbul Kubbe Derneği arasında 6 Eylül 2013’de sözleşme yapıldı. İstanbul Kubbe Derneği adına yapım işini özel bir mimarlık şirketi üstlenirken, 2014 Haziran’da inşaat faaliyetlerine başlandı. Mescit yapımı bu süreçte sanat tarihi uzmanları tarafından eleştiri konusu oldu. Uzmanlar 18. yüzyılda yıkıldığı tahmin edilen projeyi “gereksiz ve ideolojik” olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Kasım ayında sarnıç duvarları ve derz yapımı tamamen bitirilen ve Kurban Bayramı’nda resmi açılışının yapılması planlanan mescidin kubbe dışındaki kısımları tamamlandı. Ocak ayında ilk kez Milliyet’in gündeme getirdiği projede, mescidin iç kısmı da ilk kez Milliyet tarafından görüntülendi.

Tövbe suresi 18. ayet

Turkuaz renkteki halıyla kaplanan iç kısım, 80-100 kişilik. Vaaz kürsüsü ve eşyaların ahşap olduğu mescidin giriş kısmındaki duvarda ise “Allah’ın mescidlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı hakkıyla eda eden, zekatını veren ve Allah’dan başkasından korkmayan kimseler imar eder; işte hidayete erenlerden olmaları umulanlar da onlardır! - Tövbe suresi 18. ayet” yazıyor. Orta kısmın tavanında ise metalik büyük avize mescidi aydınlatıyor.

Öte yandan Rumeli Hisarı’ndaki mescit inşaatı tamamlanırken, tarihi eserin kale ve burçları bakımsızlık nedeniyle kapalı tutulmaya devam ediyor. Turistik gezi amacıyla Rumeli Hisarı’na gelenler, sur ve burçlara çıkamazken, surlara tırmanmak isteyenler güvenlik görevlileri tarafından uyarılıyor.