Siyaset Tartışmalı maddede ‘uyarı’yla geri adım!

Tartışmalı maddede ‘uyarı’yla geri adım!

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› ‘Cinsel istismar suçu işleyenlere evlilik yoluyla af’ getiren düzenleme muhalefetin ve kadın derneklerinin tepkisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarısı sonrası Adalet Komisyonu’na geri çekildi... ›› Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önergesiyle geri çekilen düzenlemeye ilişkin olarak Ak Partili Elitaş’ın “Maddeyi geri çekiyoruz. Bir daha da getirmeyeceğiz. Bu süreçte haksız yere suçlandık” dediği öğrenildi...

Tartışmalı maddede ‘uyarı’yla geri adım

Ak Parti bir gece yarısı önergesiyle getirdiği “cinsel istismar suçu işleyenlere evlilik yoluyla af” düzenlemesinden son dakikada vazgeçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gece AA’ya yaptığı “Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum” açıklamasının ardından, Ak Parti daha önce Genel Kurul’da aynen yasalaştırılacağını açıkladığı düzenlemeyi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önergesiyle TBMM Adalet Komisyonu’na geri çekti.
TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz perşembe gecesi Ak Parti’nin getirdiği son dakika önergesi ile CMK ile Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’na, 16 Kasım 2016’ya kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması, hüküm verilmişse cezasının infazının ertelenmesi, suça azmettiren ve işlenişine yardım edenler hakkındaki davaların da düşürülmesi yönünde geçici bir madde eklenmişti. Ak Partili milletvekillerinin oylarıyla madde kabul edilirken, tasarının yasalaşması için yapılan son oylamada toplantı yeter sayısı olan 184 “kabul” oyu bulunamamıştı.
Ak Parti ısrar etti
Düzenleme 4 gün için Türkiye’nin ana gündem başlıklarından biri haline geldi. Muhalefet partileri ve aralarında iktidara yakınların da bulunduğu kadın derneklerinden tepkiler gelirken, Ak Parti içinde de son dakika önergesiyle getirilen ve kamuoyunda “tecavüzcülere af” olarak algılanan düzenleme rahatsızlık yarattı.
Başbakan Binali Yıldırım da öncekigün mesaisinin büyük bölümünü konuya ayırdı. Tepkiler dikkate alınarak madde metninde değişiklik yapılması yönünde öneriler sıralanmasına karşılık genel eğilim, muhalefetin sürece dahil edilmesi ve çözüm önerilerini sunmaları halinde değerlendirilmesi, aksi durumda düzenlemenin yasalaştırılması yönünde oluştu.
Öğleden sonra önce Elitaş’tan ardından da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan benzer açıklamalar geldi. Elitaş, düzenlemeyi komisyona çekmeyeceklerini belirterek, “Muhalefetin değişiklik önerisi varsa bekliyoruz” dedi. Kurtulmuş da, “Eğer CHP ve MHP’nin başka teklifleri varsa teklifleri değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi. Ancak Elitaş’ın telefonla görüştüğü CHP ve MHP kurmaylarından jet hızıyla olumsuz yanıt geldi.
Başbakan Yıldırım’ın, akşam saatlerinde partisinin grup kurmaylarıyla yeniden değerlendirme toplantısı yaptığı öğrenilirken, Ak Parti kulislerinde bazı parti kurmaylarının da Cumhurbaşkanı ile temas kurdukları iddia edildi.
Erdoğan’dan açıklama
CHP ve MHP’nin öneri sunmayacakları, tasarının yasalaştırılacağı düşünülürken, Erdoğan’dan “sürpriz” hamle geldi. Erdoğan, geceyarısı A.A’ya yaptığı açıklamada, “Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum” dedi.
Erdoğan’ın uyarısının ardından, Ak Parti grup toplantısını iptal ederek sürpriz biçimde İstanbul’a giden Yıldırım’dan dün sabah düzenlemenin komisyona geri çekileceğini açıkladı. Yıldırım’ın ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Adalet Bakanı Bozdağ twitter’dan açıklamalarda bulundu. Kaya “Biz, erken yaşta evliliklere kesinlikle karşıyız. Bu düzenlemedeki önceliğimiz, çocuklarımızın yararı ve aile bütünlüğünün korunması olmuştur. Konuyla ilgili kamuoyunda oluşan rahatsızlıkları dikkate alarak söz konusu düzenlemeyi toplumsal mutabakatla hayata geçirmek istiyoruz” dedi. Bozdağ da, “Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonu’na çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
Meclis’te toplantı
Bu sırada Elitaş, TBMM’deki makamında Adalet Bakanlığı ve TBMM bürokratları ile düzenlemenin nasıl geri çekileceği üzerine teknik çalışma yaptı. İç tüzük hükmü nedeniyle tekriri müzakere imkanı bulunmadığı için, tasarının komisyona geri çekilmesi formülü üzerinde durulurken, Genel Kurul’da oylanıp kabul edilmiş bir maddenin komisyona çekilip, komisyon kararıyla tasarı metninden çıkarılıp çıkarılamayacağı tartışıldı. Geçmişte benzer bir uygulamanın yapıldığı tespit edilince bu yol izlendi.
Önerge Bozdağ’dan
Alınan karar doğrultusunda, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşların ardından Bozdağ’ın imzasını taşıyan geri çekme önergesi okundu. Önergeyle, tartışmalı madde Adalet Komisyonu’na geri çekildi. Komisyon raporunun beklenmesi için de tasarı oylaması yapılacak işlemler listesinden çıkarıldı. Tasarının geri kalan maddelerinin 24 Kasım Perşembe günü Genel Kurul’da yapılacak oylama ile yasalaştırılması bekleniyor.

‘Amacımız mağduriyeti gidermek’

Tartışmalı maddede ‘uyarı’yla geri adım


Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nda kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘cinsel istismar yasası’yla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

“Bizim amacımız bu mağduriyeti gidermek. Muhalefete bu konuda uzlaşma çağrısı yaptık. Ne yazık ki bu çağrımız gerektiği gibi kabul görmediği gibi, aynı zamanda da bunu bir siyasi rant olarak kullanma yolunu tercih ettiler. Gerek toplumda bu konuda mutabakatın sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki mutabakat çağrısı gerekse de muhalefet partilerine kendi önerileri geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından meclisteki bu tasarıyı komisyona alıyoruz. Ve komisyonda etraflıca, bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka çözüme ulaştırılacaktır.”
l İSTANBUL DHA

Bozdağ: Konu kapanmıştır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bütçe görüşmelerinin soru yanıt kısmında, cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili şunları söyledi:
“Vatandaşlardan gelen talepler konusunda bir düzenleme yapılmıştır. Tecavüzcülere bir imkan vermek için getirilmiş bir düzenleme değildir. Asla bir tecavüzcünün yararlanması mümkün değildir. Biz hükümet olarak toplumdan gelen eleştirilere önem veriyoruz. Ancak toplumumuz bu konuda farklı bir yaklaşım ortaya koyduğu için milletin sesine kulak verdik. Tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve kalan haliyle geçecek. Bu konu artık kapanmıştır. Bunu buradan ifade etmek isterim.
İyi niyetle yapılan işlerden çok olumsuz sonuçlar çıktı.”

Elitaş: Bir daha getirmeyiz

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş dün kabul ettiği bazı kadın derneklerinin temsilcilerine şunları söyledi: “Bir daha getirmeyeceğiz. Bu süreçte haksız yere çok suçlandık. Bundan sonra da bu tür mağduriyetleri nedeniyle bize gelenleri sizin gibi derneklere yollayacağız.”