Ekonomi Tasarruf sandığı ile ‘ucuz ev’ fırsatı!

Tasarruf sandığı ile ‘ucuz ev’ fırsatı!

27.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Düşük ve orta gelir grubunun ev sahibi olabilmesi için piyasadan daha düşük faizle konut edindirmeyi amaçlayan yeni sistem torba kanun tasarısında yer alarak yakın zamanda ilan edilecek.

Tasarruf sandığı ile ‘ucuz ev’ fırsatı

Reuters’ın aldığı bilgilere göre, devlet katkısının da olacağı “Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi” olarak adlandırılan düzenlemenin çalışmaları devam ediyor. Konuyla ilgili pek çok kere gayrimenkul sektöründen bir ‘emlak bankası’ kurulması talebi gelmiş, bu bankanın sadece konut alanında düşük faizli mortgage sistemiyle hizmet vermesi istenmişti.

Haberin Devamı

Almanya örneği

Yeni sistemle, mortgage sistemini ortaya çıkartacak uzmanlaşmış bankacılığın gündeme gelmesi söz konusu olacak. Burada da Almanya örneği inceleniyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ev almak isteyenleri tasarrufa yöneltmek için uygulanan mevcut sistemin arzulanan sonucu vermemesi nedeniyle yeni bir sistem planladıklarını söylemişti.

5 yıl tasarruf

Üzerinde çalışılan ‘Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’, müşteriye sözleşme çerçevesinde belirli bir süre birikim yaptırarak, akabinde de tasarruf süresi başında uzlaşılan oranlar üzerinden konut kredisi kullandırmayı taahhüt ediyor. Piyasa faiz oranlarının sözleşmede belirtilen yapı tasarruf kredisi oranlarının altına düşmesi halinde ise katılımcı mevduatını ve devlet katkısını alarak sistemden çıkabiliyor ve standart konut kredisine yönelebiliyor. Sisteme giren katılımcılar, sözleşmede belirtilen tutarı biriktirmeleri, minimum bekleme süresini doldurmaları ve minimum değerleme katsayısına ulaşmaları kaydıyla sözleşme tarihinde uzlaşılan oranlar üzerinden konut amaçlı kredi kullanmaya hak kazanıyor. Sistemde minimum tasarruf süresi beş yıl olarak öngörülüyor.