Gündem Çalışma Bakanı taşeron işçilere müjdeyi verdi!

Çalışma Bakanı taşeron işçilere müjdeyi verdi!

06.12.2017 - 11:11 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerin durumu ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. Bakan Sarıeroğlu, yeni düzenleme ile ilgili çalışmanın 900 bin işçiyi kapsadığını ve üç ay içerisinde kadroya geçişlerin tamamlanmasını beklediğini açıkladı.

Çalışma Bakanı taşeron işçilere müjdeyi verdi

Sarıeroğlu, Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Uzun süren çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz." diye konuştu.

Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı.

Mevsimlik geçici işçilerin yıllardır var olan taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, "5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

"Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız"

Bir gazetecinin "2018'in ilk müjdesi diyebilir miyiz?" sorusuna Sarıeroğlu, o şekilde söz verdiklerini söyledi.

Taşeron çalışmasının geniş kapsamda değerlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine destek olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."

"Hiçbir zaman topu başka tarafa atmadık"

"İşçi ve işverenden asgari ücret konusunda fedakarlık bekliyoruz." sözü ile neyi kastettiğinin sorulması üzerine Sarıeroğlu, o konuşmasının başından sonuna kadar dinlenmesi gerektiğini aktardı.

Haberin Devamı

Tüm kesimlerin hak ve hukukunun korunması adına ne kadar hassas bir dil kullandığının o konuşmasından anlaşılacağını belirten Jülide Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"O söz Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı içerisinde, oradaki temsilcilere yönelik söylenmiş bir şeydir. Komisyon çalışmaları tek kesimin vermiş olduğu bir karar değil. Hep birlikte karar vereceğiz. Bu üçlü mekanizmalardaki komisyonların çalışma usulü herkesin bir adım atmasından geçer. Toplu sözleşmenin de ruhu budur. Ülkemiz çok sayıda badire atlattı, çok sıkıntılardan geçti. Biz hiçbir zaman topu başka tarafa atmadık. Üzerimize düşen sorumluluğu yaptık. Herkesin hakkını hukukunu korumak, daha ileriye çalışmaları götürmek benim sorumluluğum. Haksız bir durum oldu ama herkesin canı sağ olsun. Uzun süredir beklenen taşeron çalışmasının da tüm emekçilerimize hayırlı olsun diyorum. İnşallah yüzlerini güldürmüşüzdür."


4A NEDİR?

4A Eski sistemde SSK'ya prim ödeyenler, yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. 4/a kavramı 5510 sayılı yeni yasa ile sgk kapsamında yani yeni yapıda SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.

Haberin Devamı

4B NEDİR?

4B Eski sistemde Bağkur'a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır. Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur'luyum” demek yerine, “4B'liyim” diyecekler.

4C NEDİR?

4C Eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayanlardı.