Ekonomi Taşınır rehniyle KOBİ’lere doping

Taşınır rehniyle KOBİ’lere doping

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Taşınır Rehni sistemiyle KOBİ’lerimize 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırım yaklaşık 96 milyar lirayı buldu” ifadesini kullandı.

Taşınır rehniyle KOBİ’lere doping

Pekcan, AA’ya yaptığı açıklamada, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, taşınırların ticari işlemlerde teminat olarak kullanılmasını yaygınlaştırmak, alacağın tahsili için alternatif imkanlar getirmek amacıyla reform niteliğindeki Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Söz konusu düzenlemeyle KOBİ’lerin yanı sıra çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının finansmana erişiminin kolaylaştığını belirten Pekcan, bu aktörlerin rekabet güçlerinin artmasıyla Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.

Noter yapıyor

Düzenlemeyle taşınırların borcu karşılaması halinde ticari işletme veya esnaf işletmesinin tümü üzerinde rehin kurulmasının önüne geçilmesini, tacir ve esnafların birbirlerinin yatırımlarını finanse edebilmelerini sağlayarak kredi kuruluşu dışında alternatifler sunulmasının hedeflendiğini aktaran Pekcan, şunları kaydetti:

“Bu Kanun ile birlikte Rehinli Taşınır Siciline ilişkin tüm işlemler, bakanlığımızın denetimi ve gözetimi altında Türkiye Noterler Birliği tarafından 1 Ocak 2017 tarihinde oluşturulan Taşınır Rehin Sicili (TARES) sistemi üzerinden noterliklerce yapılmaya başlandı.”

Haberin Devamı

Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu çerçevesinde TARES’e bugüne kadar 19 bin 289 adet rehin sözleşmesi tescil edildiğini vurgulayan Pekcan, “Bu tescil işlemi karşılığında KOBİ’lerimize yaklaşık 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırım yaklaşık 96 milyar lirayı buldu. Bu kapsamda en çok 455 bin 130 adet ile ticari alacaklar taşınır rehnine konu edildi. Bunu 412 bin 997 adet ile makine ve teçhizat takip etti” dedi.