Gündem Tatil dönüşü yorgun iseniz tükenmişsiniz

Tatil dönüşü yorgun iseniz tükenmişsiniz

16.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tatile rağmen sabahları işe çok keyifsiz hatta zorla gidiyorsanız ve kendinizi duygusal ve fiziksel olarak yorgun hissedip kolay öfkeleniyorsanız tükenmişlik sendromuna yakalanmış olabilirsiniz

Tatil dönüşü yorgun iseniz tükenmişsiniz

Tüm yıl boyunca beklediğiniz yaz tatilinizi de yaptınız ama kendinizi hâlâ yorgun hissediyorsunuz. Sanki hiç tatil yapmamış gibi sabahları işe çok keyifsiz hatta zorla gidiyorsunuz. Kendinizi duygusal ve fiziksel olarak yorgun hissediyor, çok kolay öfkeleniyorsunuz. İşte bu sorunlarınızın nedeni tükenmişlik sendromu olabilir.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Uzman Psikolog İrem Sürmez, idealist, mükemmeliyetçi, rekabetten hoşlanan, kaybetmeyi sevmeyen, hızlı hareket eden, işte ve hayatta yüksek beklentileri olan kimselerin tükenmişlik sendromu açısından daha riskli olduğunu söylüyor.üm yıl boyunca beklediğiniz yaz tatilinizi de yaptınız ama kendinizi hâlâ yorgun hissediyorsunuz. Sanki hiç tatil yapmamış gibi sabahları işe çok keyifsiz hatta zorla gidiyorsunuz. Kendinizi duygusal ve fiziksel olarak yorgun hissediyor, çok kolay öfkeleniyorsunuz. İşte bu sorunlarınızın nedeni tükenmişlik sendromu olabilir.

Haberin Devamı

Nedeni iş yaşamı

Sürmez, “İş yaşamında zaman içerisinde iş yükünün artmasıyla bireyin enerji ve motivasyonunun düşmesiyle yeni şeyler üretememe, kendini güçsüz hissetme ve iş yaşamında genel bir mutsuzluk hali olarak tanımlanan ‘tükenmişlik sendromu’ tıbbi literatürde hastalık olarak belirtilmeyip geçici bir sendrom olarak tanımlanıyor. Belirtilere depresyona çok benzemekle beraber tükenmişlik sendromunun sonucu olarak da depresyon eşlik edebiliyor. Zaman içerisinde yoğunlaşan rekabet koşulları, gelişen teknolojinin çalışma şartları üzerindeki olumsuz etkisi, yaşamın çok hızlı ve kontrol edilmesi güç bir şekilde akması, bireylerin aldıkları yüklerin artması ama karşılığında alınan tatminin giderek azalması ‘tükenmişlik sendromu’na neden olabiliyor” diyor.

Haberin Devamı

Tükenmişlik sendromuna çoğunlukla iş yaşamının neden olduğunu belirten Sürmez, “Tükenmişlik sendromu; yorgunluktan baş ağrısına, uyku ve yeme bozukluklarından mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, egzama, kaşıntı ve saç kıran gibi cilt hastalıklarından konsantrasyon bozukluğu hatta depresyona dek birçok soruna yol açabiliyor. Bazı tedbirlerle bu önemli soruna karşı fayda sağlamak mümkün. Tükenmişlikle mücadele etmede gerekli tedbirleri aldıktan birkaç ay sonra buna rağmen kendinizi mutsuz ve tükenmiş hissetmeye devam ediyorsanız psikologtan destek almaktan çekinmeyin” diye konuştu.

7 adımda yenin

Uzman Psikolog İrem Sürmez, tükenmişlik sendromuna karşı alabileceğiniz 7 etkili öneriyi ise şöyle sıralıyor:

Düzenli egzersiz yapın

Kahvaltı ve öğle yemeğinizi ihmal etmeyin

Ailenize ve arkadaşlara daha çok zaman ayırın

Hobi edinmenin gücünü küçümsemeyin

Mesleki olarak kendinizi geliştirin

Hayatınızı sadece işe odaklamayın

Uzmana başvurmaktan çekinmeyin