Gündem Tatil, eğitime de eğlenceye de yeter

Tatil, eğitime de eğlenceye de yeter

16.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 18 milyon öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatili, dinlenmek, yeni döneme yüksek motivasyonla başlamak, ebeveynler ve arkadaşlarla vakit geçirmek ve gezmek için iyi bir fırsat Tatilde, öğrenciler ayrıca spordan sanata, bilim kamplarından yaratıcı atölyelere kadar birçok etkinliğe katılarak yeteneklerini de keşfedebilirler

Tatil, eğitime de eğlenceye de yeter

Yaklaşık 18 milyon öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatiline geri sayım başladı. 2018-2019 eğitim öğretim yılının birinci dönemi 18 Ocak Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat’ta günü başlayacak ve 14 Haziran’da sona erecek. Birinci dönemin yorgunluğunu atmak, ikinci döneme yüksek motivasyonla başlamak ve eksikleri tamamlamak için sömestr önemli bir dönem.

Haberin Devamı

1 Haziran’da yapılacak Liselere Geçiş Sınavı’na hazırlanan 8. sınıf öğrencileri ile 15-16 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek 12. sınıf öğrencileri, 15 günlük tatili ders çalışarak ve soru çözerek geçirecekler. Ancak uzmanlar planlı olduğu sürece tatilin hem verimli hem de eğlenceli geçirilebileceğinin altını çiziyor. Bunun için öğrenciler kadar ailelere de görevler düşüyor.

Yeni hobiler edinin

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Gelişim Programı Başkanı Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, tatilde, çocuklara oyun saatlerinde sunulabilecek yeni hobiler, spor ve sanat etkinliklerinin çocuğun farklı alanları tanımasına ve kendi yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacağını vurguluyor. Çocuklara, onların ilgi alanlarına uygun ev dışı etkinlikler sunulabileceğini kaydeden Özçelik, “Böylece ev dışında da aileyle birlikte kaliteli vakit geçirebilen çocuk, paylaşım ve iletişim açısından daha tatmin olabileceği bir noktaya gelecektir” diyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin akademik açıdan daha başarılı bir hale gelebilmesi için öğretmenleriyle birlikte planlama yapılabileceğini söyleyen Özçelik, “Öğretmenlerin gerekli ve uygun gördüğü alanlarda bireysel çalışmalar ve ev alıştırmaları çocuğun bir sonraki dönem için bilgisine daha çok güvenmesine destek olabilir. Aşırıya kaçmadan yapılacak bu planlama çocuk için benimsenen ve ulaşılan hedefler açısından da doyurucu olacaktır. Böylece çocuğun özgüveni de gelişecektir” diyor.

Dijital detoks fırsatı

Yarıyıl tatili aile ve çocuğun birlikte zaman geçirmesi, akraba ziyaretlerinde bulunması ve kısa bir kış tatili kaçamağı yapması için en uygun zaman. Ancak bu dönem, kimi çocuklar için bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihazlarda daha uzun süre vakit geçirmek anlamına geliyor. Dijital cihazlara aşırı bağlanma ise çocukların sosyalleşmesini olumsuz etkilediği gibi arkadaşlarıyla oyun oynamasını kısıtlıyor ve aile içi iletişimi azaltıyor.

Tatilin çocukların, ebeveynleriyle birlikte zaman geçirmesi için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, dijital cihazlara bağımlı çocukları olan alilere, dijital detoks önerisinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Her çocuğun hayatında makul koşullarda kullanılmak kaydıyla dijital cihaz bulunabileceğini ifade eden Gökten, “Burada temel nokta, bu araçların zaman ve içerik açısından çocuğa zarar vermeyecek düzeyde kullanılması. Aile, sınır koyamazsa, çocuğun tek eğlenme ve doyum kaynağı bilgisayar oyunları ya da sanal medya olabiliyor. Sonunda çocuğun sosyal becerileri, akademik başarısı ve ruh sağlığı olumsuz etkileniyor” diye konuşuyor.

Dijital detoksun yalnızca çocuğa uygulanacak bir yöntem olmadığını vurgulayan Gökten, “Aile hep birlikte böyle bir karar alıp uygulayabilir. Tabii bu zaman aralığını spor ve sanat etkinliği gibi keyif verici birçok aktiviteyle doldurmak kaydıyla” diyor. İçerik olarak agresyon ve şiddet içeren oyunların ya da çocuğun ruh sağlığına zarar verici nitelikte olumsuz içeriklerin önüne geçilmesinin önemli olduğunu kaydeden Gökten’in dijital detoks için önerileri şöyle:

Haberin Devamı

- İnternet ya da oyunla geçirilen süre konusunda aile çocukla, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere bir süre kısıtlaması getirmeli.

- Çocuklara zarar verici içerikler konusunda aile gerekli önlemleri almalı, bu içeriklerin zararları konusunda çocuklar bilgilendirilmeli.

- Çocukla zaman geçirmek için evde oynanabilecek tavla, kızmabirader, satranç, lego gibi oyunlar satın alınmalı, boş zamanlarda aile üyeleri karşılıklı etkileşim halinde oyun oynamalı.

- Yemek yerken ya da boş zamanlarda sohbet edilmeli, çocuklara hoşlarına gidecek hikâyeler anlatılmalı, sevgi gösterilmeli.

- Birlikte dışarı çıkılmalı, arkadaş ve akraba ziyaretine gidilmeli ve bu etkinliklerde karşılıklı etkileşim ve sohbet sürdürülmeli.

Yeteneği konuşturan etkinlikler

Yarıyıl tatilinde bilimden sanata farklı etkinliklere katılarak değerlendirmek isteyenler için de birçok seçenek bulunuyor. İşte onlardan birkaçı:

- İstanbul Oyuncak Müzesi yarıyıl tatili boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. “Hayalimdeki Kızılderili” tasarım atölyesi, “Tarihin Peşinde” Arkeoloji Atölyesi, “Kırmızı Burnun Yolculuğu-Mim Eşliğinde Kukla Oyunu”, “Karagöz’ün Uzay Macerası”, “İlk Filmim” Sinema Atölyesi, “Kinetik Heykeller”, “Küçük Filozoflar İş Başında”, “Kendi Çiftliğimi Kuruyorum” Tasarım Atölyesi, “Odamı Tasarlıyorum” Tasarım Atölyesi bu etkinliklerden bazıları.

Haberin Devamı

- Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde çocukların bilime ilgisini artırmak amacıyla Sömestr Kampları düzenleniyor. Elektro İcatlar, Doğadaki Bilim Kampı, Martı Model Uçak Atölyesi, Artırılmış Gerçeklik Atölyesi, Yeşil Enerji Atölyesi, Hamarat Robot, Minik Mucitler Uzay Kampı ziyaretçileri bekliyor.

- Akbank Sanat, Sömestr özel programında “Akbank Çocuk Tiyatrosu Goril”, “Çocuklar İçin Yaratıcı Dans Dersleri”, Rengarenk Kupalar”, “Kendi Çantamı Tasarlıyorum”, “Miniklere Baskı Resim”, “Bir Tabak Mondrian”, “Kandinsky Renk Dilimleri”, “Mozaik Heykel”, “Oyuncak Heykel” başlıkları altında etkinlikler düzenliyor. Program kapsamında ayrıca “Eller Kollar Artık Hepsi Heykeller”, “İleri Dönüşüm Heykel”, “Mini Mozaik”, “Mobil Heykel”, “Linol Baskı” atölyeleri de katılımcıları bekliyor.

- Henkel’in, çocukların içindeki dâhiyi keşfetmek üzere gerçekleştirdiği Keşif Dünyası projesinin ilk merkezi, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak Kampüsü’nde yapılacak. Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin öğretmenleri eşliğinde yapılan laboratuvar çalışmalarıyla bilime ilk adımın atılacağı etkinlik, diğer okulların da katılımına açık. Yapıştırma, yıkama, temizleme, sürdürülebilirlik gibi konularda bilim atölyeleri düzenlenen etkinliğe, randevu alarak, pazartesi ve salı günleri ücretsiz katılım mümkün.

- Garanti Emeklilik, sömestr için birçok etkinlik düzenliyor. Taksim’de yer alan Grand Hyatt İstanbul’da çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmek isteyen ebeveynlere “Githa Yoga” ile ortaklaşa hazırladığı Anne Çocuk Yogası başlıyor. Etkinlik, 19-26 Ocak’ta düzenlenecek. 21 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde de Ebru Karaduman Beden Atölyesi’nde çocuklar eğlenceli vakit geçirebilecekler. 23-24 Ocak’ta Sun Floral School’dan Çocuklara Özel Masal Anlatımlı “Küçük Prens’in Gülü” Atölyesi düzenlenecek.

Tatil, eğitime de eğlenceye de yeter

Tatili verimli geçirin

Yarıyıl tatilinde öğrenciler, spor, sanat ve kültür ağırlıklı aktivitelere katılabilir, bilim müzelerini ziyaret edebilir, aileleriyle farklı bir şehre giderek eğlenceli vakit geçirebilirler. Tatilin vazgeçilmezi kayak için birçok adres var. Ancak elinizi çabuk tutmanızda yarar var, çünkü pek çok merkez dolmak üzere. Bu merkezlerden Bursa’da Uludağ, Bolu’da Kartalkaya, Kocaeli’de Kartepe, Erzurum’da Palandöken ilk akla gelenlerden. Ayrıca Çankırı - Kastamonu sınırlarındaki Ilgaz, Kars’ta Sarıkamış, Kayseri’de Erciyes de tercihler arasında.